Rekordmagasra nőtt márciusban az új amerikai állások száma, párhuzamosan a felmondók számával, ugyanakkor a munkaerő-felvétel csökkent. A munkaügyi minisztérium keddi álláshirdetési és munkaerőforgalmi felmérése, vagyis a JOLTS jelentése szerint rekordszámú, 4,5 millió ember mondott fel önszántából a munkahelyén, ami alátámasztja a növekvő bérnyomást, miközben a kormány múlt heti beszámolója szerint az amerikai munkavállalók javadalmazása az első negyedévben az elmúlt több mint három évtized legnagyobb növekedését érte el a Reuters szerint.

Business,Woman,Sending,Resignation,Letter,And,Packing,Stuff,Resign,Depress
Fotó: Shutterstock

Március utolsó napján 205 ezerrel, 11,5 millióra nőtt az újonnan nyíló állások száma. 

A kiskereskedelmi szektor vezette az emelkedést 155 ezer betöltetlen állással. A tartós árukat gyártók pedig további 50 ezer munkahelyet hirdettek meg. Volt azonban, ahol csökkenő tendenciát figyelhettek meg a munkavállalók. A szállítási, raktározási és közüzemi ágazatban 69 ezerrel csökkent az álláshelyek száma, az állami és önkormányzati oktatásban pedig 43 ezerrel volt kevesebb üresedés. Mindeközben a szövetségi kormányban 20 ezerrel csökkent az álláshelyek száma.

A megnyíló állások száma délen nőtt, északkeleten, közép-nyugaton és nyugaton pedig csökkent. A Reuters által megkérdezett közgazdászok összesen 11 millió üresedést prognosztizáltak.

A JOLTS-adatokat szorosan figyeli a Federal Reserve is, amely agresszív monetáris politikai álláspontot fogadott el, miközben küzd az egekbe szökő inflációval. Várakozások szerint az amerikai jegybank szerdán fél százalékponttal emelheti a kamatot.

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks at a news conference after a Federal Open Market Committee meeting on September 18, 2019 in Washington, DC. - The US Federal Reserve cut its benchmark interest rate for the second time this year on Wednesday but the policy committee is divided, with three of the 10 voting members dissenting.The central bank also moved to ease concerns about a cash crunch on financial markets by adjusting its key policy tool to help pump more funds through the financial plumbing. (Photo by Olivier Douliery / AFP)
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

A megnyílt állások aránya 7,1 százalékkal emelkedett, a februári 7-hez képest, ezzel márciusban rekordszámú, 1,92 állás jutott minden munkanélkülire.

Ehhez képest a munkaerő-felvétel 95 ezerrel, 6,7 millióra csökkent márciusban. A feldolgozóipar, a szakmai és üzleti szolgáltatások, valamint a szabadidős és vendéglátás szerény növekedését ellensúlyozta a pénzügyi tevékenységek, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások, a kormányzat, valamint a a szállítás és a közművek csökkenése.

betöltetlen álláshelyek munkaerőhiány Busines concept vector illustration of two people working on the computers with one empty desk. Job vacancy, new recruitment, trainee, occupation, job search theme
Fotó: Shutterstock

Nincsenek könnyű helyzetben a munkaadók sem, a munkaerőhiány még magasabbra tolhatja a béreket és arra késztetheti a vállalatokat, hogy minél több műveletet automatizáljanak, vagy más hatékony lehetőségeket keressenek, ami megoldható kisebb létszám mellett is– mondta Sophia Koropeckyj, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy ráadásul ezen kihívások csak növekedni fognak, amint egyre több baby boomer – 1946 és 1964 között született generáció – hagyja el a munkaerőpiacot.

A rengeteg új állás láttán a dolgozók tömegével mondanak fel.

A kilépők száma 152 ezerrel nőtt, összesen 4,5 millióra emelkedett. A professzionális és üzleti szolgáltatási ágazatban közel 88 ezerrel, az építőiparban pedig 69 ezerrel nőtt a felmondások száma. A kilépők aránya a februári 2,9-ről minden idők csúcsára, 3 százalékra kúszott fel. A politikai döntéshozók és közgazdászok a kilépők arányát a munkaerőpiaci bizalom mérőszámának tekintik. A magasabb kilépők aránya arra utal, hogy a bérinfláció valószínűleg tovább növekszik, miközben a vállalatoknak küzdeniük kell a munkavállalókért.