Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Csehország „AA mínusz” – magasan elsőrendű – államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban az ukrajnai háború okozta, várhatóan jelentős negatív növekedési sokkhatással indokolva a lépést.

New,York,-,April,14:,Fitch,Ratings,Office,Building,On
Fotó: Shutterstock

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az eddigi előrejelzésében szereplő 4,3 százalékról 1,5 százalékra módosította a cseh hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló prognózisát. A cég szerint

a negatív korrekció elsődleges oka az ukrajnai háború okozta nagy külső sokkhatás, amely a fogyasztói és az üzleti bizalmat egyaránt sújtja,

emellett felhajtja az inflációt és emiatt a monetáris politika szigorítását teszi szükségessé. E tényezők mindegyike lefelé ható kockázattal terheli a gazdasági növekedést, amelyre a nyomottá váló külső kereslet is visszahúzó erővel hat. 

A cseh autóipart – amely a hazai össztermék 9 százalékát, az 24 százalékát adja – mindeközben külön is sújtják a beszállítói oldalon tapasztalható, folytatódó fennakadások, a magas pedig a háztartások fogyasztását gyengíti – áll a Fitch Ratings elemzésében. 

A hitelminősítő közölte: az idei év egészére átlagosan 11,5 százalékos inflációt vár a cseh gazdaságban. 

A Fitch szerint ha a Csehországba irányuló orosz energiahordozó-szállítások hirtelen leállnának, az szinte bizonyosan az energiaellátás adagolását tenné szükségessé, és még lassabb, akár negatív gazdasági növekedést okozhatna. A cég hangsúlyozza, hogy áprilisban a cseh gáztározók kapacitásaik mindössze 28 százalékáig voltak feltöltve, és ez a cseh gazdaság éves igényének mindössze 11 százaléka. 

Az elsőrendű „AA mínusz” államadós-besorolást alátámasztó tényezők között van ugyanakkor a stabil, zömmel külföldi tulajdonú, jó tőkeellátottságú bankrendszer, amelynek erőteljes eszközminőségét jellemzi, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek rátája a teljes banki hitelportfólión belül mindössze 2,4 százalék volt 2021 végén – olvasható a Fitch Ratings elemzésében. 

A hitelminősítő kiemeli, hogy a cseh bankrendszer oroszországi, ukrajnai és fehéroroszországi kitettsége minimális, a teljes eszközállomány nem egészen 2 százaléka.