A héten tüntetések rázták meg Indonéziát, miután főként az ország kistermelőit sújtó, a pálmaolaj kivitelére vonatkozó tilalom nem nyerte el a lakosság tetszését. A főváros mellett legalább 22 tartományban megrendezett demonstrációk, valamint az ország elnökének Dzsoko Vidodó népszerűségének a csökkenése azonban célt ért, hétfőtől ismét szabad az út a világpiacon is fontos szerepet betöltő élelmiszeripari alapanyag előtt – írja a Times of India.

Fotó: Wahyudi / AFP

A világ legnagyobb termelője április 28-án döntött a tilalom mellett, hogy mérsékelje a belföldi árakat, ám csupán mérsékelt sikereket ért el a lépéssel, bár az elnök csütörtöki bejelentése szerint így is sikerült a tilalom előtti literenkénti 19800 rúpiáról (közel 500 forint) 17600 és 17200 rúpiára (430-440 forintra) közé csökkent.

Az ország vezetése ugyan korábban arról beszélt, hogy a tilalom addig nem ér véget, amíg a pálmaolaj ára nem csökken 14 ezer rúpia (350 forint) alá, végül a pálmaolaj iparban dolgozó 17 millió ember érdeke erősebbnek bizonyult.

A pálmaolaj adja a világ növényiolaj ellátásának mintegy harmadát és ennek 60 százaléka érkezik Indonéziából. A hírek hatására csütörtökön a termék világpiaci ára 1 százalékkal csökkent.