A háború kezdete óta 216 települést „szabadított fel” és vont ellenőrzése alá a donyecki és luhanszki népi milícia az orosz fegyveres erők tűztámogatásával a szakadár Donyecki Népköztársaság területén közölte vasárnap az entitás területvédelmi parancsnoksága.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakéták három ukrán harcálláspontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint négy lőszerraktárt, a harcászati légierő pedig szintén három harcálláspontot, 26 olyan élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és egy lőszerraktárt számolt fel. 

A tábornok szerint a harci gépek csapásai következtében több mint 210 nacionalista vesztette életét és 38 haditechnikai eszköz vált harcképtelenné.

Views from Bakhmut amid ongoing Ukrainian-Russian war
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mint mondta, a rakéta- és tüzérségi erők 583 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 41 harcálláspontot, valamint 76 lőállásban lévő tüzérségi és aknavető-alegységet lőttek, egyebek között három Grad rakétasorozatverő-üteget és egy Bukovel elektronikaiharc-állomást is. Az orosz légvédelmi erők 11 drónt és két ukrán Szmercs rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 174 repülőgépet, 125 helikoptert, 977 drónt, 317 légvédelmi rakétarendszert, 3198 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 408 rakéta-sorozatvetőt, 1622 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3077 katonai járművet semmisítettek meg.

Views from Bakhmut amid ongoing Ukrainian-Russian war
Fotó: Anadolu Agency/AFP

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai Herszon megye katonai és polgári közigazgatása vasárnap arról számolt be, hogy őrizetbe vételi kísérlet során likvidálták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ügynökét. A tájékoztatás értelmében az illető adatokat gyűjtött az orosz fegyveres erők állásai elleni későbbi rakétatámadáshoz. A helyi hatóságok szerint a térségben egy szabotőrcsoport tevékenykedik, és a többi résztvevő felkutatása folytatódik.

A donyecki területvédelmi törzs közölte, hogy az elmúlt nap folyamán újabb 313 embert, köztük 55 gyereket evakuáltak Mariupolból a bezimennojei segélyközpontba. Március 5. óta a létesítménybe 35 247 embert szállítottak át az Azovi-tenger partján fekvő, a harcok során súlyos károkat elszenvedett városból. Az elmúlt nap folyamán a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területéről több polgári objektumok ellen nehézfegyverekkel végrehajtott ukrán támadásról érkezett jelentés.

Tiltakoznak az APEC-tagok 

A huszonegy országot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) hat tagállama – köztük Dél-Korea és az Egyesült Államok – közös közleményben ítélte el Oroszországot, amiért megtámadta Ukrajnát – jelentette be vasárnap a dél-koreai ipari miniszter a szervezet tanácskozásán.

A közlemény aláíró országai – az Egyesült Államok és Dél-Korea mellett Japán, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – egyúttal aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai humanitárius helyzet, valamint az élelmiszer- és energiapiac válsága miatt, és azonnali csapatkivonásra szólították fel Moszkvát.

Szombaton – a háború elleni tiltakozásként – az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Japán és Ausztrália képviselője kivonult az APEC kereskedelmi tanácskozásáról az orosz gazdasági miniszter, Makszim Resetnyikov felszólalása idején.