Nem túl nagy az esélye annak, hogy Ukrajna rövidesen európai uniós tagjelölt ország lesz, mivel túl sok tagországnak nem tetszik ez az ötlet, továbbá igazságtalan lenne a nyugat-balkáni országokkal szemben is, amelyek már régóta várnak a tagjelölti státuszra tette világossá Mark Rutte holland miniszterelnök a parlamentben.

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint a hétfő esti felszólalásban Rutte elmondta: létezik egy olyan lehetőség, miszerint Ukrajna "potenciális tagjelölt" lesz, és előírják neki, milyen lépéseket kell megtennie, hogy megkapja a rendes tagjelölti státuszt.

Ez történt Bosznia-Hercegovina esetében is. Talán ez segítené az ukrán kormányt, 

mondta a holland kormányfő, aki szerint ösztönzőleg is hatna a háború sújtotta országra, főleg, hogy a tagjelöltségtől "nagyon messze volt" a konfliktus előtt.

A European Union flag waves near an opposition road block in the center of Kiev on January 30, 2014. A bill passed by Ukraine's parliament to amnesty arrested activists gives protesters a 15-day deadline to leave occupied streets and administrative buildings otherwise it will not be implemented, according to the text published January 30. The passing of the amnesty bill was a crucial moment in Ukraine's crisis and is expected to form the basis of negotiations and disputes between the authorities and the opposition in the days to come. AFP PHOTO/ ARIS MESSINIS (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Azzal kapcsolatban, hogy több európai uniós tagállam vezetője úgy nyilatkozott, hogy "Ukrajna az európai család része", Rutte azt mondta: ezek inkább "érzelmi", mintsem "jogi" jellegű kijelentések voltak.

A holland parlament alsóházában több párt, köztük a baloldali liberális Demokraták 66, a Zöldek és a szociáldemokrata Munkapárt is azt szorgalmazza, hogy Ukrajna minél előbb váljon tagjelöltté, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért azonban vonakodna a státusz megadásától.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban hivatalosan is kérvényezte országa felvételét az Európai Unióba. Több uniós tagállam áprilisban nyilatkozatot írt alá, amelyben a tagjelölti státusz megítélését és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta.

Rutte kétségét fejezte ki aziránt is, hogy a csatlakozási kérelmét március elején benyújtó Moldova rövidesen tagjelölti státuszt kapna. Nem zárta ki azonban, hogy ezek az országok a folyamat végén majd csatlakoznak az EU-hoz, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

2022-05-20 16:56:00 THE HAGUE - Prime Minister Mark Rutte during the press conference after the weekly Council of Ministers. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: SEM VAN DER WAL / AFP