A történelmileg rekordmagas energiaárak miatt a belga kormány a belgiumi energiatermelők extraprofitjának elvonását tervezi írja a Magyar Nemzet.

Az extraprofit megvonása biztosan érinti majd a belgiumi gázerőművek és atomerőművek üzemeltetőit. 

Azonban az energiaszektor további résztvevői, például a német–luxemburgi határ közelében található Coo vízerőmű, valamint a különféle állami támogatásban részesülő öt legújabb tengeri szélerőműpark is számíthat extraprofitjának elvonására közölte a Belga News Agency hírügynökséggel Laurent Jacquet, Belgium villamosenergia- és gázszabályozási bizottságának igazgatója.

Illustration picture shows a horse in a meadow near the Doel nuclear power plant, Tuesday 24 November 2020, in Doel, Beveren. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP)
Fotó: DIRK WAEM / AFP

Az államilag támogatott tengeri szélerőműparkok esetén az államnak akkor kell a támogatást fizetnie, ha az elektromos áram piaci ára a park termelési költségei alatt marad. Ebben a periódusban a támogatás lehetővé teszi a parkok számára, hogy bizonyos megtérülést érjenek el. De ha a piaci áramárak nagyon magasak – ahogy ma is –, akkor a nyereség sokkal magasabb, mint a megállapodás szerinti profit.

Ebben az esetben a gazdaságoknak vissza kellene fizetniük a többletet a belga államnak.

Azonban a visszafizetés lehetőségét a kérdéskört szabályozó törvényerejű királyi rendelet nem tartalmazza, ezért az intézkedés végrehajtásához a rendelet módosítására van szükség, amely hónapokat vehet igénybe.