A svéd központi bank, a Riksbank fél százalékos kamatemeléssel próbálja visszaszorítani a három évtizedes csúcsra emelkedett inflációt. Az elemzői várakozásoknak megfelelő csütörtöki kamatemeléssel 0,75 százalékra változott az irányadó ráta Svédországban, ekkora mértékű korrekció utoljára több mint két évtizede volt a korona életében. 

SWEDEN CENTRAL BANK INTEREST RATE
Fotó: PAUL WENNERHOLM

Stefan Ingves, a Riksbank kormányzója a döntést követően azt nyilatkozta, hogy a májusban  harminc éves rekordra, 7,2 százalékra nőtt éves ellen újabb kamatemelésekre lesz szükség. Nem zárta ki, hogy újabb 75 bázispontot is emeljenek a rátán, amennyiben a szükség úgy kívánja. 

Alapesetben a jövő évet 2 százalékos alapkamattal indítják és akörül stabilizálódhat majd a ráta. A Riksbank inflációs célja is 2 százalékos, ám hogy ehhez közelíthessen a pénzromlási ütem, elemzők szerint még agresszívebb emelésekre is szükség lehet.

„Viharos idők viharos döntéseket kívánnak” – fejtegette Ingves elismerve, hogy az áprilisban ismertetett terveiket menet közben felül kellett írniuk, szigorítani kellett rajtuk. Sőt, februárban még ott tartottak, hogy az akkor 0,25 százalékon álló kamatukhoz egészen 2024-ig nem nyúlnak hozzá. Azóta nagyot változott a világ.