Élesen visszahúzott kedden a forint a korábbi többnapos erősödés után, és ismét az a kérdés, a májusban taposott 380-as, vagy az utóbbi másfél hétre jellemző 390-es régióban telepszik-e meg. Az éles visszavonuló a 389-390-es csatavonalra gyanúsan egybeesett az euró szakadásával a dollár ellenében, ami máskor is okozott már nyomást a közép-európai devizapiacokon.

Close-up,Of,Money,Banknotes.,Different,Currencies,Cash.,Focus,On,Euro
Fotó: Shutterstock

Az euró a kora délutáni kereskedésre 1,066-ig gyengült a zöldhasú ellen az egy nappal korábbi 1,073-as régiókból,  miközben a forint a helyi bankok nyitását meg sem várva 387,5 helyett hirtelen 389,9-ig nyeklett az euró ellenében a nemzetközi piacon, majd később a 390-en túli szintekbe is belekóstolt. Az Equilor reggeli elemzése szerint 389 környékén az euró számára technikai ellenállási vonal húzódik - a 76,4 százalékos Fibonacci-szint -, ha viszont a magyar fizetőeszköznek sikerülne valahogy visszaverekednie magát a 386,4-es fontos támaszig, a technikai tényezők alapján akár szép erősödés indulhatna. 

A forint hétfőn úgy ért el 387 környékén majdnem kéthetes csúcsot az euró ellenében, vélhetően sovány forgalomban, hogy hazai piaca a pünkösdi ünnep miatt zárva volt. Merre tovább a napokban, ezt alapvetően két most előrelátható tényező befolyásolja.

A nemzetközi háttér az euró visszavonulása miatt éppen nem kedvező, bár ez akár változhat is. A jelenlegi nyomás az euró - és a forint - árfolyamán Amerikából érkezik, mert az utóbbi hetekben hanyagolt dollárt szépen veszik a héten. A jen ellenében 20-éves csúcsra hágott, miután a japán jegybank monetáris ösztönző lépéseket ígért, de visszavágott az euró többhetes erősödése miatt is, amelyet az éledő kamatemelési várakozások hajtottak, de lehet, hogy épp kifulladt. A kérdés, miképp ingadozik az árfolyam az Európai Központi Bank csütörtöki ülése környékén, ahol várhatóan még nem kezdik meg sok éve negatív kamataik feltornázását, de felkészítenek egy júliusi szigorításra. A dollár immunis maradt még arra az elharapódzó találgatásra is, hogy a felszökött amerikai közel lehet a csúcshoz, és a mozgása nem mutatja, hogy a pénteken esedékes májusi fogyasztói árindex adattól a piac azt várná, hogy mérsékelné a Federal Reserve kamatemelő hevületét.

Inflációs adatok a héten a régiónkban is érkeznek, kedden Magyarországról, és pénteken Csehországból, és ezek is beleszólhatnak a forint, illetve a cseh korona árfolyamába, amennyiben erősítik a helyi kamatemelési várakozásokat. Mindkét deviza esetében vannak ugyanakkor hátráltató tényezők, miután a dollár magára találása közepette mindkettő hátragaloppozott. A Magyar Nemzeti Bank lassította kamatemeléseit, és következő kamatülése még messze, három hétnyire van. A cseh jegybankot hagyományosan a legszigorúbbnak tartják a régióban, ezúttal azonban sokan attól tartanak, hogy a június 22-ei ülésére várt kamatemelés az utolsó lehet, mert a kamatokról döntő testület összetétele megváltozik. Hatalmas koronagyengülés mégsem várható, hiszen a bank május közepe óta az árfolyamot védő piaci intervenciókra használja hatalmas devizatartalékát - írták jegyzetükben az ING elemzői.