Kedden már negyedik napja tart az a hőhullám Tokióban, melyhez hasonlóra 150 éve nem volt példa, és ami a közeljövőben akár áramszüneteket is hozhat – írja a Reuters.

A hőhullám kevesebb mint két héttel az előtt sújtott le a szigetekre, hogy az ország törvényhozásának felsőházába választanának képviselőket. A szavazást megelőző közvéleménykutatások szerint az árak – ideértve a villamos energia árát is – kiemelkedő szerepet játszanak a választópolgárok döntésében. Nem meglepő, hogy számos politikus – köztük a főváros kormányzója – az áramárak csökkentését szorgalmazza.

TOKYO, JAPAN - JUNE 27: A young woman is seen on the street using a portable fan to refresh herself on June 27, 2022, in Tokyo's popular Shibuya district in Tokyo, Japan.  The capital of Japan has been swept by a heat wave for the past few days with temperatures well above 30 degrees Celsius. David Mareuil / Anadolu Agency (Photo by david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: DAVID MAREUIL / Anadolu Agency via AFP

A hőmérő higanyszála kedd délután ismét 35 fok fölé kúszott Tokióban, így ez már a negyedik nap, hogy erre sor kerül. 

Az adatok feljegyzésének 1875-ös kezdete óta nem volt példa hasonló sorozatra, 

ráadásul az előrejelzések szerint a hőség még a hét második felében is tartós lehet.

A hőguta miatt kórházba kerülők száma is egyre emelkedik, ám a lakosság továbbra sem mellőzi a maszkok hordását, mely a koronavírus-járvány és az azzal járó maszkviselési kötelezettség öröksége. Helyi idő szerint reggel 9 órára már 13-an kerültek kórházba a hőség miatt és 

legalább ketten életüket is vesztették a nagy meleg hatására. 

Mindez a hatóságokat is arra ösztökélte, hogy az áramspórolással kapcsolatos kéréseket is pontosítsák, így a kereskedelmi és ipari miniszter Koicsi Hagiuda mindenkit arra kért, hogy ne habozzon, ha le akarja magát hűteni a légkondicionálók segítségével.

A crowd of deer rest in the shade and expose to mist spray to avoid a heatwave in Nara Park, Nara Prefecture on Aug. 26, 2020. The Japan Meteorological Agency says that it is expected to rise over 35 degrees celsius, an extremely hot during the day.  (The Yomiuri Shimbun) (Photo by Taketo Oishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Taketo Oishi / The Yomiuri Shimbun via AFP

Azonban az áramigény vészesen közelít a határaihoz, kedd délutánra – az előző naphoz hasonlóan – a tartalékráta 5 százalék alá eshet, közel a stabil ellátást még biztosító 3 százalékos szinthez. 

A 3 százalékos érték alatt már áramszünetek is jelentkezhetnek. 

Noha az ország kereskedelmi és ipari minisztériuma szerint keddre javult valamennyit a helyzet, továbbra is arra kérik a lakosságot, bánjon takarékosan az áramhasználattal.

Az egy nappal korábbi figyelmeztetés hatására maga a minisztérium is jó példával járt elő, így épületeiben a liftek negyedét leállították. Az elektronikai üzletek a kiállított TV-k és egyéb eszközök kikapcsolásával igyekeztek spórolni az energiával.

Ugyanakkor a politikusok más intézkedéseket is sürgetnek, így a tokiói kormányzónő, Juriko Koike a terület áramellátását biztosító Tokyo Electric Power Co (TEPCO) részvényesi gyűlésén az áram árának csökkentését javasolta – ami egyébként mintha pont ellentétes lenne azzal a céllal, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak.

Az országot kormányzó Kisida pártja ugyan várhatóan jól szerepel majd a július 10-i felsőházi választáson, a jen gyengélkedése miatt dráguló és az egyre magasabb árak mérsékelhetik pártjának mandátumait. A kormány népszerűsége a közszolgálati NHK közvéleménykutatásai szerint egy hét alatt 55-ről 50 százalékra esett.