A japán kormány arra szólította fel a Tokióban és annak környékén élőket, hogy hétfőn kevesebb áramot használjanak, mivel az országot sújtó hőhullám miatt akadozhat az energiaellátás – tudatta Reuters. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium arra számít, hogy helyi idő szerint ma délután "jelentős" lesz az áram iránti kereslet. Azt kérték, hogy a lakosság kapcsolja le a feleslegesen égve hagyott villanyokat, a légkondicionáló használatát azonban továbbra is javasolják a hőguta elkerülése érdekében.

A hétvégén Tokió központjában 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, míg a fővárostól északnyugatra fekvő Isesaki városában 40,2 Celsius-fokos rekordot mértek. Ez volt a legmagasabb hőmérséklet, amelyet Japánban valaha is feljegyeztek júniusban. Japánban júniusban kezdődik a nyár, és a hőmérséklet jellemzően 30 Celsius fok alatt marad a hónap folyamán. Bár az áramszolgáltatók folyamatosan dolgoznak az ellátás növelésén, a minisztérium szerint a hőmérséklet emelkedésével a helyzet kiszámíthatatlan.

TOKYO, JAPAN - JUNE 27: People walk on the street using an umbrella to protect themselves from the sun on June 27, 2022, in Tokyo's popular Shibuya district in Tokyo, Japan.  The capital of Japan has been swept by a heat wave for the past few days with temperatures well above 30 degrees Celsius. David Mareuil / Anadolu Agency (Photo by david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: DAVID MAREUIL / Anadolu Agency via AFP

Japán áramellátása azóta szűkös, mert márciusban az északkeleti régióban bekövetkezett földrengés miatt néhány atomerőmű működését fel kellett függeszteni. Ezenfelül

 a hatóságok több elöregedett fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművet is bezártak, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, ráadásul a villamosenergia iránti megugró kereslet is az energiaellátás szűkösségét eredményezte. 

A hónap elején a japán kormány felszólította a háztartásokat és a vállalatokat, hogy a nyár folyamán takarékoskodjanak a lehető legtöbb villamos energiával.

Közben az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy vasárnap délutánig 46 embert szállítottak kórházba Tokióban hőguta gyanújával. A hír azután érkezett, hogy az ausztrál hatóságok felszólították a Sydney-t is magába foglaló Új-Dél-Wales állam háztartásait, hogy az miatt kapcsolják le a villanyt. Az ausztrál nagykereskedelmi energiapiacon a múlt hét végén feloldották a korlátozásokat.