Aláírta a francia űrügynökség az Artemis-egyezményt, amely meghatározza a Holdon való jövőbeni tevékenységek alapelveit. A Le Monde francia napilap értesülései szerint várhatóan 2025 körül indítják el az első expedíciót. Ezzel Franciaország lett a 20. ország, amely csatlakozott az Egyesült Államok vezette holdkutatási kezdeményezéshez a projekt tagjai többek között Kanada, az Egyesült Királyság, Ukrajna, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Brazília is.

USA és Kína között fokozódik az űrverseny, hogy ki bányászhatja ki a Holdon lévő erőforrásokat 929334608 A Human Mining Colony On The Surface Of The Moon. (Photo by: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Universal Images Group via Getty Images

A francia űrügynökség, a CNES vezérigazgatója, Philippe Baptiste Washingtonban, Bill Nelson NASA-adminisztrátor jelenlétében írta alá az Artemis Accords néven ismert nyilatkozatot, amely egy új nemzetközi keretrendszert biztosít a világűr és más égitestek békés és átlátható felfedezéséhez. Az aláíró országok tucatnyi alapelvet követnek, többek között vállalják az átláthatóságot, a segítségnyújtást vészhelyzet esetén, a tudományos adatok megosztását és a történelmi helyszínek megőrzését is.

Az azonos nevű amerikai program célja, hogy 2025 körül, több mint 50 évvel az Apollo 11 történelmi holdraszállása után űrhajósokat küldjön vissza a Holdra, hogy az emberiség tartósan megvethesse a lábát az égitesten.

A projekt keretében egy űrállomás megépítését is tervezik, a Lunar Gateway-t, amely a Hold körül keringő többcélú előőrsként szolgál majd, és segítségével az emberiség felfedezheti a Naprendszer távolabbi pontjait is. Annak érdekében, hogy Franciaország kimutassa elkötelezettségét, a Lunar Gateway Esprit kommunikációs és üzemanyagtöltő modulját például a francia-olasz Thales Alenia Space repülőgépgyártó vállalat tervezi.

A 2020 májusában kiadott egyezményt nem írta alá sem Kína, sem Oroszország, hanem inkább közös holdállomás megépítését tervezik.