A múlt hónapban hivatalba lépett dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol keményebb fellépést ígért északi szomszédjával szemben, és a májusi szöuli csúcstalálkozón megállapodott Joe Biden amerikai elnökkel a közös hadgyakorlatok és a közös elrettentő erő fokozásáról.

Észak-Korea az idén több rakétakilövést hajtott végre, és

Jun szerint Phenjan rakéta- és nukleáris fegyverprogramja olyan szintet ért el, amely már veszélyt jelent a regionális és a világbékére.

Dél-Korea folytatni fogja az alapvető és gyakorlati biztonsági képességek kiépítését, valamint az északi nukleáris és rakétafenyegetések elrettentését

- hangoztatta Jun egy, a dél-koreai emléknap alkalmából megtartott hétfői rendezvényen.

Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege hajnalban mintegy 10 perc alatt nyolc harcászati rakétát indított válaszul az Észak-Korea által vasárnap felbocsátott nyolc rakétára - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Fotó: AFP

A szöuli védelmi minisztérium egyik tisztviselője megerősítette, hogy a gyakorlaton az amerikai ATACMS harcászati rakétarendszer nyolc rakétáját vetették be, egyet az amerikai hadsereg és hetet a dél-koreai.

Közös hadgyakorlatot tart az USA és Dél-Korea

A gyakorlatban amerikai repülőgép-hordozók is részt vettek. A szöuli hadsereg emellett közölte, hogy információik szerint Észak-Korea atomkísérletre készül.

A Koreai Köztársaság és az Egyesült Államok szövetsége továbbra is elkötelezett a béke és a jólét mellett a Koreai-félszigeten és az egész indo-csendes-óceáni térségben

 - olvasható a szöuli hivatalos közleményben.

Észak-Korea vasárnap végrehajtott rakétatesztje minden korábbinál nagyobb volt, és egy nappal azután történt, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok befejezte közös hadgyakorlatát. Japán és az Egyesült Államok szintén közös hadgyakorlatot tartott vasárnap, válaszul a legutóbbi észak-koreai rakétakísérletekre.

Washingtoni és szöuli tisztviselők nemrégiben arra is figyelmeztettek, hogy

Észak-Korea 2017 óta először készen áll a nukleáris fegyverek tesztelésének folytatására.

A múlt hónapban az Egyesült Államok további ENSZ-szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben a ballisztikus rakétaindítások miatt, de Kína és Oroszország megvétózta a javaslatot, és ezzel nyilvánosan megosztotta az ENSZ Biztonsági Tanácsát Észak-Korea ügyében, először azóta, hogy 2006-ban, amikor Észak-Korea végrehajtotta első atomkísérletét, a testület büntetni kezdte az országot.