Nehéz helyzetben vannak azok a horvát mezőgazdászok, akik most szeretnének maguknak termőföldet vásárolni az ország éléskamrájának is nevezett Szlavóniában, a földek ára ugyanis meredeken emelkedett az elmúlt években. Egy hektár, jóminőségű szántóföldért napjainkban akár 15 ezer eurót, azaz hozzávetőlegesen 6 millió forintot is elkérnek a horvát földbirtokosok, de egy ugyanekkora, rosszabb termőképességű parcella ára sem sokkal olcsóbb. 

Ez 25 százalékkal több az elmúlt év azonos időszakához képest és duplája a tíz évvel ezelőtti áraknak. A drágulás legfőbb oka abban rejlik, hogy Szlavóniában alig van eladó földterület, a kereslet viszont nagy, a meghirdetett parcellák
órák alatt elkelnek, ez pedig árfelhajtóerővel bír, de az és az élelmiszerek drágulása is felfelé tolja a hektárok értékét. Horvátországban 2023-ban jár le a földvásárlási moratórium a külföldiek számára, ezért a horvát mezőgazdászok többsége tart attól, hogy ez tovább növeli majd az árakat.
 

Vineyards below small houses, with hills in the background in the Zagorje region of Croatia, Europe (Photo by Ken Gillham / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Fotó: Ken Gillham / robertharding via AFP

Jelenleg ugyanis csak szigorú szabályok mellett vehetnek külföldiek horvát termőföldet. A zágrábi mezőgazdasági tárca viszont úgy véli, hogy a moratórium megszűnése jót tesz majd a gazdaságnak, mert az ösztönzi a piaci versenyt ezért nem tartanak a következményektől, de ha úgy érzik, hogy szükséges akkor természetesen be fognak avatkozni. A kemény piaci verseny azoknak a dolgát nehezíti meg leginkább, akik most szeretnének belevágni a mezőgazdaságba, mert ilyen árak mellett szinte esélyük sincs jelentősebb földterületekhez jutni. Számukra egyedüli mentsvárként a kertészet és a gyümölcsészet maradt, ezekhez ugyanis a kisebb területek elegendőek. Az egy hektár alatti földdarabok ráadásul jellemzően aránytalanul olcsóbbak is, mivel a nagy gépekkel dolgozó gazdák egyszerűen nem férnek el a kis parcellákon, ezért azok iránt nem is tolonganak a tőkeerős
felvásárlók. 

Horvátországban egyébként mintegy 1 566 000 hektárnyi termőföldet művelnek a gazdák, ezeknek a túlnyomó többsége pedig szántó.