Elon Muskot összesen 258 milliárd dollárra perelte be egy dogecoinbefektető, aki azzal vádolta meg, hogy piramisjátékot indított a támogatására – írta meg a Reuters. A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott panaszban Keith Johnson felperes Muskot, a Tesla elektromos autókat gyártó céget és a SpaceX űrturizmussal foglalkozó vállalatot zsarolással vádolta meg, amiért a dogecoin kripotovalutát reklámozták és felhajtották az árát, hogy aztán hagyják az árfolyamot zuhanni. 

Az alperesek 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a dogecoin értéktelen, mégis népszerűsítették a kripotovalutát, hogy hasznot húzzanak a kereskedésből

– áll a panaszban. „Musk a világ leggazdagabb embereként elfoglalt pozícióját arra használta fel, hogy a dogecoin-piramisjátékot nyereség és szórakozás céljából működtesse és manipulálja.” 

Representation of Bitcoin and Dogecoin cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Sulkowice, Poland on August 10, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A panasz Warren Buffett, Bill Gates és mások megjegyzéseit is összesíti, amelyekben megkérdőjelezik a kriptopénz valódi értékét. 

A Tesla, a SpaceX és Musk ügyvédje nem reagált azonnal a megkeresésekre. Egyelőre nem közöltek információkat arról, hogy a felperesnek milyen konkrét bizonyítékai vannak azzal kapcsolatban, hogy a dogecoin értéktelen, és hogy az alperesek piramisjátékot folytattak. Johnson a perben 86 milliárd dolláros kárt határozott meg, ami a dogecoin piaci értékének 2021 májusa óta bekövetkezett csökkenésével egyenlő, és ennek háromszorosát szeretné kártérítésként megkapni. A felperes azt is szeretné elérni, hogy Musk és cégei ne reklámozhassák a virtuális fizetőeszközt, és hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a dogecoin kereskedelme a szövetségi és a New York-i törvények szerint szerencsejátéknak minősül.  

A panasz szerint a dogecoin eladási hulláma akkor kezdődhetett, amikor Musk az NBC Saturday Night Live című műsorának vendége volt, és egy fiktív pénzügyi szakértőt alakítva a dogecoint szélhámosságnak nevezte. 

A Tesla 2021 februárjában közölte, hogy 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint vásárolt, és rövid ideig elfogadta a járművekért fizetendő eszközként. A dogecoinnal csütörtökön 5,8 cent környékén zajlott a kereskedés, a 2021. májusi, körülbelül 74 centes csúcsról nagyot esett.