Elindította szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer-BioNTech új Covid-vakcinájának felülvizsgálatát, amely az új variánsokat célozná - írja a CNBC hírportál. A BioNTech és a Pfizer közös nyilatkozata szerint, ha amint meglesznek a klinikai tanulmányok is, hozzáadják a beadványhoz hogy felgyorsítsák az engedélyezési folyamatot. A páros hozzátette, hogy a következő hetekben megkezdik az új variánsokhoz igazított vakcina dokumentumainak benyújtását az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA).

Treviso,,Italy.,April,14,,2021.,Covid-19,Vaccine,With,Pfizer,Logo.
Fotó: Shutterstock

Addig folytatódik a felülvizsgálat, amíg elegendő adat nem áll rendelkezésre a hivatalos kérelemhez– áll az uniós szabályozó külön közleményében. A vállalatok hozzátették, hogy még mindig dolgoznak a több variánshoz adaptált vakcinán, és folyamatosan tárgyalnak a végső összetételről a globális szabályozó hatóságokkal is.

A vakcinagyártók készülnek az őszi-téli időszakra, amikor a szakértők szerint jön egy új omikron fertőzéshullám, magas fertőzöttségi számmal.

Egy európai járványfigyelő ügynökség a héten már például arra figyelmeztetett, hogy hamarosan megszaporodhatnak az esetek a különösen fertőző variánsok terjedése miatt.

November,12,,2020,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Medical
Fotó: Shutterstock

A rivális Moderna, amely szintén új oltást keres a fertőzések őszi megugrása ellen, a múlt héten bejelentette, hogy a vakcinájuk új verziója jobb immunválaszt produkált az omikron ellen, mint az eredeti oltás.

Terveik szerint az elkövetkező hetekben sikerül benyújtaniuk a dokumentációt az általuk bivalensnek minősített vakcináról, amely elvileg egyszerre veszi fel a harcot az eredeti koronavírus-törzs és az omikron változat ellen. Ezzel szemben a BioNTech és a Pfizer eredetileg egy olyan vakcinát tervezett, amely inkább csak az omikront célozza, azonban most kiterjesztették a fejlesztést és a kutatást, miután az EMA javasolta a bivalens változat kidolgozását.