A Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alap jelentős részesedést vásárolt a bolgár Advance Properties OOD befektetési társaságtól a bulgáriai Burgasz kikötőjét üzemeltető BMF Port Burgas EAD-ban - közölte hétfőn a Három Tenger Kezdeményezés rigai üzleti fóruma.

 A jól illeszkedik az alap azon céljához, hogy javítsa a "háromtengeri régió" (Trimarium) összeköttetését Közép-Ázsiával és a Közel-Kelettel. A mostani befektetés az alap (Three Seas Initiative Investment Fund, "3SIIF") negyedik befektetése és első közvetlen befektetése Bulgáriában.

A BMF Port Burgas jelentős lehetőséget kínál az alap számára, hogy a kikötő hosszú távú növekedését a kapacitás és a képességek bővítését célzó jelentős további beruházásokkal támogassa. A tervezett beruházások között szerepel a meglévő kikötőhelyek bővítése, új kikötőhelyek építése, a létesítmények további korszerűsítése és az új típusú rakományok kezelésének lehetővé tétele. A BMF Port Burgas hosszú távú fejlesztése a Bulgáriában és régióban meglévő és tervezett ipari termelési kapacitást szolgálja.

A burgaszi kikötő közvetlen vasúti és közúti összeköttetések révén a legfejlettebb és leginkább iparosodott bolgár városok, Szófia és Plovdiv elsődleges tengeri kapujaként is szolgál. A beruházás az infrastrukturális hiányosságok csökkentésével erősíti az uniós integrációt, és az összeköttetések javításával és a kikötő kapacitásának növelésével szélesebb körű gazdasági előnyöket biztosít a régió számára.

Burgas,-,July,9:,Port,-,A,Little,Red,Boat,
Fotó: Shutterstock

Az alap kizárólagos befektetési tanácsadója, az Amber Infrastructure Group igazgatója Christian Roy a tranzakcióról elmonda, hogy "a kikötő további fejlesztése és folyamatos korszerűsítése kulcsszerepet fog játszani a Három Tenger Régió délkeleti részén a közlekedési infrastruktúra hiányosságainak pótlásában, miközben szélesebb körű gazdasági előnyöket biztosít Bulgária és a régió számára."

A Három Tenger Kezdeményezés az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 ország, az tagállamainak közös kezdeményezése a régió kereskedelmi kapcsolatainak a kiterjesztése érdekében. Az együttműködésben Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia vesz részt.

Az alap 2020 márciusa óta számos befektetést hajtott végre: 

a Cargounit, Lengyelország vezető mozdonylízing-üzletágának felvásárlása; a Baltikum legfejlettebb Tier 3/Tier 4 adatközpontjának építésének finanszírozása az észtországi Greenergy Data Centersbe történő befektetés révén; valamint az Eneryben való többségi részesedés megszerzése, amely egy megújuló energiaforrások fejlesztője a régióban.

Az Advance Properties OOD a egyik legnagyobb bolgár privát befektetési társaság. Diverzifikált portfóliója elsősorban gyógyszeripari, hajózási, kikötőüzemeltetési, valamint ingatlanbefektetéseket tartalmaz. Az Advance Properties OOD megtartja többségi részesedését a burgaszi kikötőben az alap befektetését követően is. A tranzakció lezárása a szokásos felügyeleti jóváhagyáson múlik.