Nem használt az euró árfolyamának a szerda kora délutáni bejelentés, hogy a német éves 8,2 százalékra mérséklődött júniusban a májusi 8,7-ről, ahelyett hogy az elemzők várakozásának megfelelően még tovább emelkedett volna kicsit a több, mint három évtizede történt német újraegyesítés óta legmagasabb szintjéről.

Az összefüggés európai infláció elszaladása segítette az euró árfolyamát abban az értelemben, hogy hosszú hezitálás után az Európai Központi Bank (EKB) egyértelműen kifejezte: júliustól a drágulással szembeszállva kamatai emelésébe kezd. Ha az EKB ezt nem teszi, az euró talán már elérte volna a paritást a dollárral szemben, amelyet az támogat, hogy márciusban a Federal Reserve heves kamatemelésekbe kezdett.

BERLIN, GERMANY - JUNE 14: Shelve of essential foods are seen as difficulties in the supply of commodities are occurred as a result of ongoing Russia-Ukraine war on June 14, 2022 in Berlin, Belgium. The war affected the economies of euro-zone countries, and it also hit the supply chain of commodities especially in sun flower and flour. Some markets continue to limit the sales of sunflower oil and flour per person to avoid this issue. Despite the economic sanctions of Western countries against Russia, as the war continues in Ukraine, the increase in food prices continues on global supply and rising costs. Energy and food prices, accelerated by the war in the Euro Zone, brought inflation to the highest level since 1997 with 8.1 percent in May, while this rate was more than four times the target set by the European Central Bank (ECB). Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency (Photo by ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency via AFP

Emelkedő inflációt mutató adatok az eurózónából azt a várakozást erősítik, hogy az EKB is tempósan szigorítani fog, és ez használ az euró árfolyamának. Az euró csakugyan erősödött is szerdán, miután reggel kiderült, hogy a spanyol infláció a májusi 8,7 százalékról nem 9 százalékra gyorsult, ahogy az elemzők várták, hanem 10 százalékra. Az  euró a 1,05 körüli éjszakai szintek után 1,0535 környékéig erősödött a dollár ellen, de aztán a német adatok után megint az 1,05-öt közelítgette. 

Enyhülő inflációt mutató adatok Európa legnagyobb gazdaságából csökkenthetik az EKB szigorító elszántságába vetett bizalmat, ami egyébként sem kikezdhetetlen, tekintve hogy Európában erőteljesek a félelmek, hogy akár már az év vége felé recesszióba fordulhatnak a gazdaságok. Az eurózóna kötvényhozamai valóban elkezdtek beárazni egy kevésbé agresszív kamatemelési pályát a német inflációs jelentés után. A 10-éves német államkötvény hozama 7 bázispontot esett, 1,57 százalékra, miután kedden már 9,5 bázispontot visszavonult.

Az módszertana alapján számolt adatok szerint a német árak júniusban az újságcímekben domináló ellenére még csökkentek is 0,1 százalékkal a májusi 1,1 százalékos emelkedés után, pedig az elemzők 0,4 százalék körüli drágulásra számítottak.

Diadalmenetet azért ettől még biztosan nem szerveznek Frankfurtban, az EKB székhelyvárosában. A német energiaárak éves  összehasonlításban 38 százalékkal emelkedtek júniusban, ami lassabb a májusi 38,3 százaléknál , de még mindig irdatlanul magas mérték. Eközben az élelmiszerek inflációja 11,1-ről 12,7 százalékra gyorsult. Miután a devizapiacon újra átgondolták a helyzetet, az euró megint erősödni kezdett, és a német adatok közlése után alig egy órával megint az 1,053-at közelítgette.

A dollár erősödése általában gyengíti, a visszavonulása erősíti a közép-európai devizákat, különösen a forintot és a zlotyt. Az inflációs adatok keltette tanácstalanság az euró/dollár piacán a zloty euróárfolyamán meg is látszott. 

A forint ugyanakkor ezúttal rá se hederített erre a bizonytalanságra, miután a Magyar Nemzeti Bank meglepően hatalmas, 185 bázispontos keddi kamatemelésétől szép adrenalinlöketet kapott. A kamatemelés előtt a forint még 403-as szintek környékémn forgott az euróval szemben, már tegnap 397-ig száguldott, szerdán a 394-en is túlhatolt. Még egyértelműbben szűri ki az európai inflációs adatok hatásait, ha a forint zlorty elleni árfolyamát nézzük. A magyar fizetőeszköz a 86 körüli szintekről a kamatemelés által segítve 84,1 környékéig, öthetes csúcsokra erősödött.