Az olasz belpolitika hagyományosan mozgalmas, és néhány nappal az Ukrajna EU-tagjelöltségéről döntő uniós csúcs előtt ismét a feje tetejére állt, mégpedig egy olyan vita okán, amely az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnába áramló fegyverszállítások miatt robbant ki a legnagyobb kormánypárton belül.

Amalia Bruni with the leader of "Movimento 5 stelle", Giuseppe Conte, on a visit to Reggio Calabria during the electoral campaign for the regional elections of 2021.Reggio Calabria, Italy, September 30, 2021  (Photo by Gabriele Maricchiolo/NurPhoto) (Photo by Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: GABRIELE MARICCHIOLO / AFP

Az 5 Csillag Mozgalmon belül már hónapok óta forr a levegő, miután a 2009-ben alapított és főleg déli bázisú populista néppárt elvesztette annak a népszerűségnek a javát, amely 2018-ban a hatalomba röpítette: a szavazatok egyharmadát szerezték meg egy rendszerellenes (anti-establishment) programmal, aztán a rendszer részévé váltak. Kedd este a párt emblematikus alakja és korábbi vezetője, Luigi di Maio külügyminiszter  sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elhagyja az 5 Csillagot. A párt több mint 60 korábbi törvényhozója jelezte, hogy csatlakoznak Di Maio Együtt a Jövőért nevű új frakciójához – jelentette az AFP.

A szakadáshoz vezető konfliktus kiváltója az, hogy Di Maio homlokegyenest eltérő nézeteket vall az ukrajnai fegyverszállításokat illetően, mint a párt jelenlegi feje, Giuseppe Conte korábbi kormányfő. Di Maio teljes mellszélességgel támogatja a tavaly februárban miniszterelnökké választott Mario Draghi politikáját, amely szerint a lehető legnagyobb támogatást kell nyújtani Ukrajnának, beleértve a fegyverszállításokat és a pénzsegélyeket. Conte ezzel szemben ellenzi a fegyverszállítást, és diplomáciai megoldást sürget az orosz–ukrán konfliktusra.

NAPLES, ITALY - MAY 27, 2022: Italian Minister of Foreign Affairs, Luigi Di Maio, presides over the visit of the President of Algeria, Abdelmadjid Tebboune, and the President of the Italia, Sergio Mattarella, at the Capodichino military airport base in Naples, Southern Italy, on May 27, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Gazdaságilag Olaszország vastagon érintett a konfliktusban olyan értelemben, hogy az orosz energia egyik legnagyobb európai fogyasztója. 

A felfordulás következtében Matteo Salvini Ligája lesz a kormánykoalíció legnagyobb pártja, és ezzel lendületet kaphat abban a törekvésében, hogy megakadályozza az adóemeléseket és több támogatás kiosztására bírja az államot – jegyezte meg tudósításában a Bloomberg.

Italy's Foreign Affairs Minister, Luigi Di Maio (R) applauds after Italy's Prime Minister, Mario Draghi (L) addressed the Italian Senate in Rome on June 21, 2022 ahead of a June 23-24 European Union summit expected to formalise the candidacies of both Ukraine and neighbouring Moldova. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP