A sportpályák gyönyörű gyepét csodálva nem is gondolunk rá, hogy a telepítésük és a karbantartásuk is üzlet. A német ipar arról híres, hogy „kis világbajnokokat” hoz létre egyes piaci szegmensekben. A sportgyepkarbantartó berendezések területén ilyen a német családi tulajdonban lévő Wiedenmann Holding. A beledi székhelyű magyar leányvállalata, a Wiedenmann Mezőgazdasági Kft. a cégcsoport világszerte ismert termékeinek 20 és alkatrészeinek a 70 százalékát állítja elő. 

 

Sokat szállítanak Európában a németeknek, a briteknek és a franciáknak, de a legnagyobb piacuk az Amerikai Egyesült Államok, ahol a világon a legtöbb golf- és sportpálya található. A kereslet töretlen, de a pandémia kezdete óta a konténerszállítás akadozása miatt nagy késésekkel jutnak el a termékek a vevőkhöz. A Wiedenmann stratégiai megállapodást kötött a John Deere-rel, 2021-ben termékei bekerültek a cég katalógusába, és a vevők megrendelhetik a WDM-gépeket a traktoraik mellé. Ez az üzlet szédítő ütemben bővül, pedig a pandémia miatt a vállalat kapott egy mélyütést. A céget a magyar – és különösen a nyugat-dunántúli – gazdaság érzékeny pontján érte a csapás. 2020-ban nemcsak a kereslet ideiglenes visszaesése sújtotta, hanem elvesztette szakemberei egy részét is, és a világnak ezen a pontján a munkaerőt nehéz pótolni. Az éves árbevétel hatalmasat zuhant, a 2019-es 2,22 milliárd forintról 1,78 milliárdra. Kondics Botond, aki ebben az időszakban lett a leánycég ügyvezetője, hatalmas feladattal szembesült. 

A kereslet gyorsan felépült, és a megfogyatkozott munkaerővel kellett 35 százalékos növekedést elérni, ami a tevékenység átsrukturálásával mégis sikerült, és tavaly már 2,42 milliárd forintot értek el. Idén az első öt hónapban hasonló ütemű az éves bővülés, és ez az év egészében is elérhető. A lehetőségek tehát kiválók, a munkaerőhiány azonban továbbra is fájdalmas. A hegesztőüzemben például a szakembereknek csak a kétharmada áll rendelkezésre, pedig itt idén majdnem 30 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a cég. Helyben nincs elég szakember, nagy a verseny a környéken működő fémipari cégek között.

Az egyetlen út az automatizálás. „Előremenekülünk” – mondta az ügyvezető. Az ipar 4.0 program keretében tavaly már előreléptek, például egy korszerű lézervágó és egy élhajlító gépet szereztek be. A hozzájuk tartozó szoftver olyan kifinomult, hogy már a rajz alapján elkészíti a munkához szükséges programot mindkét gépre. Idén beruháztak egy hegesztőrobotba is, amelynek időbe telik a munkába állítása, hiszen meg kell írni a hozzá való programokat, és le kell gyártani a kiegészítő készülékeket. De már tervben van, hogy az év végén az anyacéggel együtt még két-három modern hegesztőrobot-cellába ruháznak be. A tavalyi 6,3 millió euróról idén akár 10 millióra is növekedhet az árbevétel – mondta Kondics Botond. „Az anyagbeszerzések eddig nem okoztak drámai gondot – bár a sanghaji kikötő problémái miatt Ázsia helyett más alternatívákat kellett találniuk –, de nagyon megdrágult minden, és ennek még nincs vége. Például ami a hajtóműveket illeti: 12 hónapra előre meg kell mondanunk, mit szeretnénk, az árat már nem is igazolják vissza, csak a darabszámot” – mondta az ügyvezető.