Az Economist Intelligence Unit (EIU) minden évben összeállítja a világ legélhetőbb városainak listáját, a Globális Élhetőségi Indexet (Global Liveability Index). Az EIU 172 nagyváros életminőségét vizsgálta, az elemzett szempontok között szerepelt többek között a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra kiépítettsége is.

2021-ben az új-zélandi Auckland tornázta fel magát a lista első helyére. Ám az elmúlt két évben a koronavírus-világjárvány miatt az országok közötti eltérő korlátozások megnehezítették az összehasonlíthatóságot.

2022-ben összesen 172 nagyvárost vizsgáltak, a ranglistát Bécs vezeti.

A szomszédos Ausztria fővárosa nem először jut ilyen magasságokba, a pandémia előtt, 2018-ban és 2019-ben is a legelőkelőbb helyen szerepelt. A világjárvány miatt 2020-ban nem állították össze a listát.

Austrian chorist Eva Billisch performs from a moving horse-drawn carriage driven by Martina Michelfeit-Stockinger in Vienna, Austria on September 11, 2020. - Because of the lack of tourists and income due to the Covid-19 pandemic, horse-drawn carriage drivers and actors have reinvented their businesses. Since July, they are offering a mix of performances and horse-drawn carriage journey across Vienna. The public can choose between three different atmospheres: a puppet show, Viennese songs, literature or detective stories. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Auckland messzire került a címvédéstől, az Új-Zélandon érvényben lévő, igen szigorú járványügyi korlátozások is megnehezítették a dolgát, és végül csupán a 34. helyen végzett. Tavaly Bécs helyezésére is negatív hatást gyakoroltak az intézkedések, a bezárt éttermek és múzeumok lerontották a mutatót, és emiatt az eredmény mindössze csak a 12. helyre volt elegendő.

A 2021-ben remeklő óceániai régió városai közül egyedül Melbourne tudott bent maradni a legjobb tíz között, holtversenyben tizedik lett.

Korábban, 2011 és 2017 között hét évre kibérelte a lista első helyét, majd 2018-ban és 2019-ben a második helyre csúszott.

A többi ausztrál nagyváros, Brisbane, Adelaide és Perth egyaránt kipottyant a top 10-ből, ezúttal be kellett érniük a 27., 30. és 32. pozícióval.

Az idei élmezőnyt javarészt európai és kanadai városok alkotják. A dobogóra Bécs mellett Koppenhága, valamint holtversenyben Zürich és Calgary fért fel. Kanada Vancouver és Toronto révén egy ötödik és egy nyolcadik helyet is bezsebelt. A legelőkelőbb pozícióba rangsorolt ázsiai város a holtversenyben tizedik Oszaka. Svájc is két várost delegált az idei élbolyba, hiszen Genf a hatodik lett.

Természetesen a háború is rányomta a bélyegét a listára. Kijev nincs benne az idei rangsorban, mivel a szétbombázott ukrán főváros önhibáján kívül szerepelne nagyon rosszul. Moszkva és Szentpétervár a bevezetett nyugati szankciók hatása miatt esett vissza.

A legnagyobb európai városok eredményei: Párizs a 19., London a 33. helyen zárt, Barcelona a 35., Madrid a 43., Milánó pedig a 49. helyezést foglalja el az idei listán. New York az 51. helyen zárt, Pekinget pedig a 71. helyre rangsorolták.

Kijevhez kissé hasonló okokból nem szerepeltették a rangsor készítői a libanoni fővárost, Bejrútot sem. A közel-keleti kikötőváros jókora részét 2020-ban nagy horderejű robbanás rombolta le, amelynek következményeiből még azóta sem tudott kilábalni.

A lista kevésbé előkelő végét zömében ázsiai és afrikai városok bérelték ki maguknak. A szír főváros, Damaszkusz az utolsó, 172. helyen zárt. Szintén nem lehet büszke eredményére a fordított dobogóra felférő Tripoli és Lagos sem. Afrikát öt, Ázsiát négy ország képviseli a legkevésbé élhető tíz város között. Közéjük Port Moresby verekedte be magát, Pápua Új-Guinea fővárosa a 167. lett.

Fotó: VG