Az osztrák kormány kedden hatmilliárd eurós intézkedéscsomagot jelentett be, amellyel enyhítenék a háztartásokra és vállalatokra nehezedő inflációs nyomást. Többek között megemelik a családi pótlékot, csökkentenek egyes adókat és egyszeri kifizetésekkel is segítenek  a rászorulókon. A keretből nagyjából ötmilliárd eurót különítenek el az állami és háztartási kifizetésekre, míg vállalkozásokra egymilliárd euró jut a The Local értesülései szerint.

A sajtótájékoztatón Karl Nehammer osztrák kancellár Werner Kogler alkancellárral, Magnus Brunner pénzügyminiszterrel és Johannes Rauch szociális miniszterrel közösen mutatta be a megugró leküzdéséhez elengedhetetlen segélycsomag sarokköveit. A várakozások szerint májusban 8 százalékra gyorsulva közel fél évszázados csúcsre érő inflációt olyan tényezők fűtik, mint a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és az ellátási lánc problémái.

 

Brunner hangsúlyozta, hogy az infláció visszaszorításához strukturális lépésekre is szükség van, nem lehet egyszerűen "kinyitni a pénzcsapot".

A csomag döntő részét a megemelt szociális segélyekre, főként a családi pótlékra fordítják. Ezt az eltartott életkorától függően 114 és 165 euró közé eső havi juttatást gyermekenkénti 180 euróval emelik meg, továbbá a „Family Bonus Plust”, amely keretében eddig gyermekenként évi 1500 eurós adókedvezményt kaphattak a szülők, 2000 euróra bővítik az idén. 

Közel 600 ezer munkanélküli és rászoruló részesülhet egyszeri 300 eurós kifizetésben.

3d,Illustration,,Eu,Rescue,Package
Fotó: Shutterstock

A csomag részeként inflációkövetővé tesznek több adókedvezményt is. A kormány egyelőre konkrét határidőt nem kötött a szociális intézkedésekhez, de mivel ezek rendezését tartja legsürgetőbb feladatának, így a támogatások várhatóan augusztusban vagy szeptemberben már meg is érkezhetnek a családokhoz és rászorulókhoz.

Nehammer kancellár elmondása szerint a csomagban szerepelnek majd a cégekre vonatkozó strukturális könnyítések is, mint például a „hideg progresszió” eltörlése.

Ausztriában nem korrigálták az adósávokat az inflációval, ennek következtében sok esetben a megélhetési költségek emelkedése miatti fizetésemelések révén a munkavállalók a következő adósávba kerültek át, amely a magasabb kulcsával gyakorlatilag elvitte, lenullázta  a fizetésemelések tényleges hatását.

Kogler alkancellár szerint a személyi jövedelemadó rendszer inflációkövetővé tétele hosszú távon akár 17 milliárd eurós bevételkiesést okozhat az államkasszának, amennyiben a Nemzeti Tanács nyáron úgy döntene, hogy már a jövő évtől lépjenek életbe a változtatások.