A legrosszabbul az olaszok jártak, náluk 15,1 százalékos volt az éves mínusz, míg a spanyoloknál 10,9, a németeknél 10,2, a franciáknál 10,1 százalékos csökkenést mutatott ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) a friss összesítésében. Magyarország szerény, 5,2 százalékos csökkenéssel abszolválta a májust, a kereskedők 10 141 személygépkocsit értékesítettek. Ötvennel több kelt el Romániában, ami a 24 százalékos éves bővüléssel régiós bajnokká avatta délkeleti szomszédunkat.

Az idei első öt hónap negatív statisztikáját szintén az olaszok vezetik 24,3 százalékkal, mögöttük viszont változott a sorrend: a második leggyengébb mutatóval a franciák rendelkeznek (16,9), utánuk a spanyolok jönnek (11,5), majd a legnagyobb piac következik, a németeké, ahol 9,3 százalékos az éves mínusz. Az okok lassan unásig ismertek: első helyen a nyomasztó alkatrészhiány miatt csökkentett gyártási volumeneket kell megemlíteni, amire még az orosz–ukrán háború is rátett egy lapáttal a beszállítói láncok felszakadozása révén. Igaz, e két ország az európai autógyártásnak inkább a felvevőpiaca, ugyanakkor velük kapcsolatban igen erős függés alakult ki az utóbbi évtizedekben a felfutó alkatrész- és a nyersanyagimport miatt. 

Késik a fordulat a félvezető-szektorban

Sok félvezetőgyártó inkább előremenekül, még akkor is, ha a keresletcsökkenés melletti beruházások, fejlesztések tovább fogják csökkenteni az eredményességüket.

A globális csiphiány enyhüléséről szóló hírek megalapozottak ugyan, de a piac helyreállásának üteméről mindenki másként vélekedik. A két számjegyű, illetve ahhoz közeli inflációra válaszul adott gyártói áremelések miatt is egyre több érdeklődő halasztja el az autóvásárlást. Egyelőre azonban a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, a várakozási listák hossza egyre nő. A gyártók versenyében továbbra is a Volkswagen csoport vezet 25,6 százalékkal, őt a Stellantis követi 21,5 százalékkal, míg meglepetésre a harmadik helyre a dél-koreai Hyundai–Kia csoport jött fel 9,9 százalékkal, megelőzve az oroszországi – átmeneti – kivonulását bejelentő Renault csoportot.