Emmanuel Macron francia elnök szerdán "új, mélyreható megbeszéléseket" szorgalmazott Ukrajnával, de a France24 hírcsatorna szerint nem erősítette meg a híreket, hogy a héten ellátogat-e Kijevbe.

Példátlan geopolitikai helyzet bontakozott ki az kapujában– mondta Macron, miután találkozott a Romániában állomásozó francia csapatokkal.

A politikai kontextus és azok döntések, amelyeket meg kell hoznia mind az Európai Uniónak, mind más nemzeteknek, igazolják, hogy szükség van az újabb mélyreható megbeszélésekre és az előrelépésre.

Nekünk, az Európai Uniónak egyértelmű politikai jelzéseket kell küldenünk Ukrajnának és az ukrán népnek, amely több hónapja hősiesen helytáll– hangsúlyozta a francia elnök.

Ukrainians Demonstration In Krakow
Fotó: JAKUB PORZYCKI

Egy bizonyos ponton, amikor már maximálisan segítjük az ellenállást, és amikor – remélem – Ukrajna nyer, valamint különösen, amikor a fegyverek is elcsendesednek, le kell ülnünk tárgyalni- tette hozzá Macron.

Az ukrán elnöknek és az ország vezetőinek tárgyalniuk kell Oroszországgal. Mi európaiak ott leszünk az asztal körül– mondta az elnök.

Macron kedden érkezett a NATO-tag Romániába, ahol vacsorázott a francia katonákkal a Fekete-tenger melletti Mihail Kogalniceanu bázison, majd úgy döntött, inkább egy sátorban tölti az éjszakát a szálloda helyett. Szerdán újra a katonákkal reggelizett, majd megbeszélést folytatott a román elnökkel.

Később pedig Moldovába utazott, hogy a fővárosban, Kisinyovban tárgyaljon Maia Sandu elnökkel. A 2,6 millió lakosú országba, amely Európa egyik legszegényebb nemzete, már százezrek menekültek át az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Itt felszólította az EU-t, hogy mielőbb küldjön pozitív jelzést a volt szovjet köztársaság csatlakozási kérelmére.

Szeretném, ha pozitív és egyértelmű jelzést küldenénk Moldovának. Ennek ellenére meg akarom tartani a feltételeket az egyhangúság, konszenzus kialakításához az EU-tagállamok között - tette hozzá Macron, aki Jacques Chirac (1998) óta az első francia elnök, aki Moldovába látogatott, ráadásul 2021 februárja óta már háromszor találkozott Sanduval Párizsban.

Tudjuk, hogy Moldova európai integrációja hosszú és összetett folyamat lesz, amely komoly erőfeszítéseket igényel- ismerte el válaszában a moldáv elnök.

Nyitókép: SERGEI SUPINSKY/AFP