A javaslat jelentőségét az adja, hogy mindkét nagy párt szenátorai részt vettek a kidolgozásában, így az új törvény évtizedek óta az első komoly lépést jelentené az erőszak visszaszorítására ezen a téren.

A törvényjavaslat vizsgálatnak vetné alá a már fegyvereket birtoklók vagy fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.

Lehetővé tenné, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket.

Senator Corey Booker (D-NJ) speaks at a protest by students against gun violence at the US Capitol.  Students Demand Action held the rally to demand Congress act to curb gun violence in the wake of the Buffalo and Uvalde massacres.  The rally is one of the first events in a week of action against gun violence. (Photo by Allison Bailey/NurPhoto) (Photo by Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Allison Bailey / NurPhoto via AFP

A további erőszakos cselekmények megelőzése céljából nagyobb ellenőrzés alá vonná az illegális fegyverkereskedelmet, és emelné a mentális egészséget fejlesztő programok költségvetését is.

A demokraták további szigorítást szeretnének, de így is támogatják a ritka konszenzussal kialakult tervezetet, a republikánusok pedig azt emelték ki, hogy az új törvény a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjog sérelme nélkül menthetné meg több ezer ember életét.

Az NRA, az amerikai fegyverlobbi első reagálásában máris támadta a törvényjavaslatot, azzal érvelve, hogy túl nagy mozgásteret adna a tagállamok vezetőinek a szigorítás terén, amivel korlátozná az amerikai állampolgárok személyes szabadságát és a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjogát.

Joe Biden elnök támogatásáról biztosította a javaslatot, de hiányolja belőle a nagyobb teljesítményű fegyverek és tölténytárak betiltását, továbbá életkortól függetlenül ellenőriztetné a fegyvertartók előéletét.