A globális bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (Ecofin) követően Luxembourgban.

globális minimumadó Socialist people standing with their money, universal basic income concept
Fotó: Shutterstock

A pénzügyminiszter hangsúlyozta:

a háború hatásai miatt az európai gazdaság már így is súlyos kihívásokkal néz szembe, a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad tovább növelni a termelő vállalatok adóterheit.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul, mára azonban a fókusz eltolódott, és a termelő vállatokra is plusz adóterhet rónának – emlékeztetett Varga Mihály. Mint fogalmazott: az elhúzódó háború, az elszálló energiaárak, a háborús és a megszakadó beszállítói láncok miatt

egy ilyen adóemelés súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak, különösen a közép-kelet-európai országoknak.

A világ más földrészeivel szembeni versenyképességet tovább rontaná, hogy a globális minimumadó bevezetésére elsőként Európában kerülne sor – tette hozzá a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: az elmúlt évtized adócsökkentéseinek köszönhetően ma Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában. A globális minimumadó bevezetése adóemeléssel és elbocsátásokkal járna, ezért

a kormány a jelenlegi formájában nem támogatja az uniós irányelv elfogadását.

A pénteki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: ha az EU bevezeti a globális minimumadót, komoly versenyhátrányba kerülhet az Egyesült Államokkal szemben. Ugyanis Amerika kihátrálhat a kezdeményezés mögül, ha a novemberi félidei választásokon a republikánusok kerülnek többségbe a kongresszusban. A globális minimumadót korábban elutasító Lengyelország közben változtatott álláspontján, miután Brüsszel elérhetővé tette számukra a helyreállítási alap forrásait.