A kormány a háborús és gazdasági helyzetet értékelte a kormányülésen. Amerikában 40 éve nem volt ekkora az euróövezet fennállása óta pedig nem mértek ekkora áremelkedési ütemet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hangsúlyozta, indokolt, hogy a magyar kormány mindent megtegyen az infláció ellen. Leszögezte, békekötéssel lehet a legeredményesebben fellépni az infláció ellen. 

Úgy véli, a magyar kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció mérséklése érdekében. Az árstopoknak köszönhetően ma már 6 százalékkal alacsonyabb az infláció. 

20211202 Budapest Kormány infófotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Havran Zoltán / MTI

Brüsszelből a magyar kormány felszólító levelet kapott az árkülönbözet megszüntetésére. Azonban úgy gondolják, hogy több érv szól a beavatkozás mellett, mint ha a piaci folyamatokat zavartalanul hagynák. A kormány elkötelezett, hogy megvédje a magyar családokat az elszabadult benzináraktól. Úgy vélik, hogy ez a szabályozás nem sérti a versenyt. Erre példa is akad Európában. 

Hangsúlyozta, a benzinturizmust szeretnék megszüntetni. Továbbra is fontosnak tartják, hogy a magyar rendszámú autók ezután is csökkentett áron tankoljanak. Leszögezte, hogy a szankciók nem érinthetik a gázszállításokat, mivel az súlyos következményekkel járna Európára nézve.

Kötött mandátummal érkezik az Ecofin ülésére Varga Mihály, a kormány nem támogatja a globális bevezetését. Kezdetben az volt a cél, hogy a nagy techcégeket adóztassák meg, amelyek negatív példát jelentenek az adóelkerülésére, ehhez képest ők nincsenek benne a csomagban, szemben a termelő vállalatokkal. „Az egyensúly megbomlott” – fogalmazott a tárcavezető. Amerikában időközi választások jönnek, és ha ott a republikánusok megnyerik a választást, a helyzet alapjaiban változna meg. Ezért sem támogatja a magyar kormány. 

Bízunk a józan ész érvényre jutásában – mondta a gázszállításokra vonatkozó esetleges szankciókat firtató újságírói kérdésre. A Ryanairrel kapcsolatban megvizsgálják, hogy miképp építik be az árakba más országokban, pl. Németországban a repülőtéri illetéket. Szerinte kocsmai stílus az, ami a légitársaság vezérére jellemző. 

Navracsics Tibor miniszter tárgyalt Brüsszelben, a kormány jelezte, hogy észszerű kompromisszumokra kész, remélik, hogy ezek az Európai Bizottságnak is elfogadhatók lesznek. Többek között Magyarország vállalta, hogy 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát, ezenkívül minden olyan területen, ahol szakmai kritikát fogalmaztak meg, lépéseket tesznek. 

A helyreállítási alapban van béremelésre lehetőséget pénz a miniszter szerint. Arra kérik a politika szereplőit, hogy a tanárok és orvosok béremelését biztosító forrásokat ne próbálják blokkolni. Arra a kérdésre, hogy hazai forrásból nem lehetne-e biztosítani, azt mondta, most számos körülmény van, amit meg kell oldani a kormánynak, mint például a költségvetés egyensúlyának helyreállítása. Szerinte ebben a küzdelemben nem állunk rosszul. 

Álhír, semmilyen leépítés nem lesz a kormányhivatalokban

– cáfolta az elmúlt napok értesüléseit Gulyás Gergely. 

Az önkormányzati és európai parlamenti választások egy időben lehetnek, főleg, hogy ez nem jár az önkormányzati mandátumok idejének lerövidítésével. Szerinte kulcsfontosságú, hogy így egyszerűbb lesz, a politikai pártoknak is ez kedvező, miután rendszeresen erőforráshiányra panaszkodnak. A miniszter szerint az ellenzék is jól jár ezzel a döntéssel, praktikusnak nevezte.

A kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat

– hangsúlyozta a tárcavezető, szerinte nem szabad ellehetetleníteni az autósok életét a fővárosban, így is nehéz már közlekedni. Úgy vélte, súlyosbítaná Budapest problémáit. Szerinte ösztönzőket lehet bevezetni, de mindenki maga döntse el, hogy neki mi a megfelelő.

Amíg lehet, szeretnénk fenntartani

– mondta az árstopokat firtató kérdésre. Ha elfogadták volna az olajembargóra vonatkozó javaslatot, akkor az árstopot másnaptól ki kellett volna vezetni. Most azonban úgy látják, jelen formában biztosítható az ellátás.

Tárgyalnak az önkormányzatokkal, miután a rezsicsökkentési körből kikerültek. Lesz várhatóan olyan, ahol adnak részbeni hozzájárulást, ugyanakkor megjegyezte, azok számára, akik a rezsicsökkentést korábban kritizálták, most egy kívánatos állapot jött létre.

A rendelkezésre álló adatok alapján a kockázatok mérsékeltek

– mondta a majomhimlő terjedésével kapcsolatban, a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelemmel követi a terjedését, hozzátéve, hogy egyelőre nem tűnik súlyosnak.

A kormány a kis egzisztenciákat szeretné kedvező helyzetbe hozni a átalakításával. Sőt, szeretnék megemelni az összeghatárt, ezek alapján havi másfél millió forintra, éves szinten 18 milliós értékhatárig emelkedne. Január elsejétől léphetnének életbe az új szabályok, de még ki kell dolgozni a részleteket. 

A három fővárosi tér „államosításával” kapcsolatban elmondta, hogy ezek a közterek az V. kerület vagyonkezelésében voltak, amellett, hogy szintén ez a kerület újította fel azokat, szerinte szó sincs államosításról. Az állam keretein belül maradnak ezek a vagyontárgyak. Az Alkotmánybíróságnak lesz lehetősége erről a kérdésről dönteni – tette hozzá.

Forduljanak a fogyasztóvédelmi hatósághoz

– ezt javasolja Gulyás Gergely azoknak, akik azt tapasztalják, hogy magasabb repülőjegyárakkal találkoznak, azaz a légitársaságok áthárítják az extraprofitadót. 

Az orosz agresszió hosszú távú hatása, hogy az orosz–EU kereskedelmi kapcsolatok gyengébbek lesznek, Oroszország Ázsia felé fordul, míg Európának máshonnan kell beszereznie az energiát. Egyelőre azt látni, hogy Oroszország nem járt rosszul a szankciókkal, miközben az európai gazdaság megsínyli a mostani helyzetet.

„Életidegen” – így fogalmazott a globális minimumadóról, miután az nem érinti az adóparadicsomokat, de egész Európának versenyképességi hátrányt okozna Amerikával és más kontinensekkel szemben. A józan észre és vitákra való nyitottság teljesen hiányzik az európai politikából – jegyezte meg a tárcavezető.

Nem helyes, hogy a miniszterelnök kevesebbet keres, mint bármelyik miniszter vagy az államtitkárok többsége

– mondta arra a kérdésre, hogy miért kellett a kormányfő fizetését megemelni. A tárcavezető azzal is indokolta a döntést, hogy a bérekről a parlamenti és kormányzati ciklus elején érdemes dönteni. Ráadásul így is az egyik legalacsonyabb marad a magyar miniszterelnök fizetése az európai kormányfők között.

Megismételte, hogy a jelenlegi helyzetben azt mondani, hogy az ellátás teljesen biztosított, felelősségteljesen nem lehet kijelenteni, mivel az ellátási láncok szakadozása folyamatos, de a tartalékok rendelkezésre állnak. Látják, hogy Oroszországból akadálytalanul érkezik az olaj Magyarországra, de Ukrajnán, azaz egy háború sújtotta országon keresztül. Mindenesetre egyelőre biztosítottnak látják az ellátást.