Sinisa Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy Szerbia saját szükségleteire a magyarországi MET és az MVM vállalatoktól 500 millió köbméter földgázt vásárol, melyeket két magyarországi tárolóban helyeznek el. 

20210930 Szeged - Kiskundorozsma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéketfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb miniszter megnyitks a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéket - fotó: Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Már 250 millió eurós előleget be is fizettek a magyar cégeknek, nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Mali. A szerződés alapján, Magyarországon október elsejéig raktározzák a földgázt, utána pedig napi  hárommillió köbmétert szállítanak majd Szerbiába. Novemberben, decemberben, januárban és februárban pedig napi hatmillió köbmétert, márciusban ismét napi hárommillió köbmétert. 

Kitért ara is, hogy a szerb elnök és Putyin megbeszélése során megállapodtak, hogy 

Szerbia kedvező áron juthat orosz gázhoz, az udvarnoki gáztározót a következő 20 napban teljesen feltöltik. 

A pénzügyminiszter szerint az említett három tározóban elegendő mennyiséget tudnak felhalmozni a lakosság számára és az ipar szükségleteinek kielégítésére tavaszig.   

Mali – a szerb kormányfői szék egyik várományosa – még májusban, egy Szijjártó Péterrel közös budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy országa 500 millió köbméternyi gázt fog magyarországi földgáztárolókba irányítani.