A francia Eutelsat Communications és a brit OneWeb Ltd. egyesülni készül, és ezzel egy olyan európai óriást hoz létre, amely versenyre kel SpaceX nevű cégével. A OneWeb részvényesei 50 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd az Eutelsatban, az új cég részvényei Párizsban és Londban is forognak majd. 

Spaceport Cornwall Opens Exhibition On Satellites At Newquay Airport
Fotó: Hugh Hastings / Getty Images

Az ügylet a legújabb fúzió a vállalatok és kormányok által az alacsony pályán keringő műholdakon keresztül történő gyors kapcsolatteremtésért folytatott versenyben. A brit és a francia kormánynak is van részesedése a OneWebben, illetve az Eutelsatban, és az Egyesült Királyság továbbra is különleges részesedéssel rendelkezik, ami vétójogot biztosít számára a stratégiai döntésekben, például a cég központjának elhelyezésében.

Az OneWeb megtartja saját márkanevét, és az egyesített csoport alacsony pályán működő üzletágát működteti, amelynek elsődleges tőzsdei jegyzése Párizsban lesz. Az Eutelsat elnöke, Dominique D'Hinnin lesz az egyesült vállalat elnöke, a OneWeb társelnöke, Sunil Bharti Mittal pedig társelnök és alelnök. Az új vállalat egyesíti majd az Eutelsat geostacionárius Föld körüli pályán keringő műholdjait és a OneWeb alacsony pályán keringő szateliteit.

A fúzió tárgyalása során egy sor nemzetbiztonsági kérdésben is egyet kellet működniük a feleknek. Megállapodás született arról is, hogy London és Párizs egyaránt képviselteti magát az igazgatótanácsban. 

A 2012-ben alapított OneWeb 2020-ban összeomlott, amikor a vezető befektetők a koronavírus-járvány idején kivonták a pénzüket. 

Az ügylet egyedülálló pozíciót biztosít az Eutelsat számára a piacon, és 1,5 milliárd euró többletbevételt, valamint beruházásokat és költségszinergiákat eredményezhet - közölték a vállalatok. 

A befektetők hétfőn negatívan reagáltak az üzletre, az Eutelsat részvényei 18 százalékot estek a bejelentés után, főleg annak hírére, hogy a francia cég két évre felfüggeszti osztalékfizetését, hogy ezzel is segítse a OneWeb következő generációs műholdjainak finanszírozását.

Az Eutelsatnak és a OneWebnek ellentétes a kapcsolata Oroszországgal is. A OneWeb márciusban közölte, hogy a SpaceX-et fogja használni a műholdak indításához, miután Oroszország blokkolta a francia Arianespace SA rakétatársasággal tervezett telepítéseket. Az Eutelsat a szankciók ellenére is folytatta a műholdas szolgáltatások nyújtását Oroszországnak. A cég honlapja szerint a vállalat az oroszországi és a környező régiókban az otthonok 50 százalékát éri el.

Stuttgart,,Germany,-,01-30-2022:,Mobile,Phone,With,Website,Of,French
Fotó: Shutterstock

Az Eutelsat, amely eredetileg 550 millió dollár készpénzben történő kifizetéséről állapodott meg 2020 áprilisában a OneWeb 24 százalékos részesedéséért, műholdakat üzemeltet többek között kormányzati és televíziós műsorszolgáltatók számára - magasabb, geostacionárius pályáról. Ezek az űreszközök ugyanolyan gyors kapcsolódási sebességet kínálnak, mint az alacsony pályán keringő műholdak.

Az egyesült vállalat a 2022-2023-as pénzügyi évben 1,2 milliárd eurós bevételt és 0,7 milliárd eurós EBITDA-t tervez.