Oroszország a háború miatt kivetett nyugati szankciók miatt ellátási nehézségekkel küzd mellimplantátumokból – írta a Business Insider. Ennek a problémának a megoldása érdekében egy plasztikai sebész kifejlesztett egy olyan implantátumot, amire az ország lobogójának színeit nyomtatta.

Oroszországban a mellimplantátumok többségét importálják. 60 százalékuk az Egyesült Államokból, 13 százalék pedig Németországból érkezettírta meg az AFP iparági becslésekre hivatkozva. A hírügynökség Jevgenyij Dobreikin plasztikai sebészre hivatkozva közölte, hogy az országban a mellimplantátumok a háború óta nagyjából 20 százalékkal drágultak. A fellépő hiány ihlette meg Dobreikint a hazafias implantátumok megtervezésére. Találmányát RosGrudnek, vagyis orosz mellnek nevezte el. Az AFP szerint az orvos jelenleg tengerentúli beszállítót keres az implantátumokhoz.

Natalia KOLESNIKOVA AFP/File, evgeny-dobreikin-breast-implant, orosz mell implantátum
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Ezek az eszközök azok számára készültek, akik

a szívükhöz közel szeretnék viselni a hazafias jelképeket

– mondta Dobreikin egy májusi Telegram-bejegyzésben. Hozzátette, hogy emellett stílusos megoldásnak tartja azok számára, akik szeretik a szülőföldjüket és ezt egy autós matricánál, vagy tetoválásnál komolyabban akarják kifejezni. Az orvos arról is beszélt, hogy a hazafias implantátumok színes bevonata teljesen biztonságos, az egészségre nem káros és minden szükséges teszten átment.

A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság adatai szerint Oroszország 2020-ban a kilencedik helyen állt az országokban elvégzett esztétikai eljárások száma alapján. Az adatok szerint abban az évben több mint 621 ezer esztétikai beavatkozást hajtottak végre Oroszországban, ezek 10 százaléka mellnagyobbítás volt. Ezt a listát 2020-ban az Egyesült Államok vezette 4,7 millió esztétikai beavatkozással. 

Az esztétikai beavatkozások hanyatlanak az oroszoknál

Nemcsak a mellnagyobbító műtétekhez kevés az eszköz Oroszországban, hanem botoxból és más ajakfeltöltő készletekből is kevés van – írja az AFP.

Márciusban pánikot tapasztaltunk a betegek, az orvosok és a beszállítók részéről. A kereslet ugrásszerűen megnőtt a szépészeti beavatkozásokra, a készletek viszont elfogytak

– mondta Oksana Vlasova, a Grandmed szépségklinika fejlesztési igazgatója. A ráncsimító gyógyszer importja áprilisban és májusban teljesen elapadt. A klinikák készen álltak arra, hogy áttérjenek a saját gyártású ránctalanító gyógyszerekre, a helyi gyárak januártól áprilisig 70 százalékkal növelték a termelést, hogy megfeleljenek a keresletnek – erről a Kommerszant írt. Az orvosok szerint a következő hónapokban súlyosbodni fog az ellátási hiány.

Néhány hónapon belül kritikus lesz az oroszországi orvosi felszerelések hiánya, amelyek 80 százalékát külföldről importálják

– mondta Alekszandr Saverszkij, a Betegvédők Ligájának elnöke.