A rekordmagas benzinárak ellenére 48 millió amerikai kell útra, azaz tesz meg autón vagy motoron legalább 50 mérföldes (1 mérföld = 1,61 km) távot a július negyedike, azaz a függetlenség napját megelőző hétvégén az Amerikai Automobil Szövetség (AAA) becslése szerint.

NEW JERSEY, USA - JUNE 7: Gas prices over $5.00 a gallon are displayed at gas stations in New Jersey, USA, on June 7, 2022. Lokman Vural Elibol / Anadolu Agency (Photo by Lokman Vural Elibol / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Lokman Vural Elibol / Anadolu Agency via AFP

Robert Sinclair, az AAA északkeleti részlegének közkapcsolati vezetője kifejtette, hogy az autózás mindig is a legnépszerűbb közlekedési mód volt az utazók körében, és ettől, úgy tűnik, a magas benzinárak sem tántorítják el az amerikaiakat. Sinclair szerint idén a legmagasabb az autósok száma, amióta az AAA rögzíti az adatokat. Eközben szintén az AAA szerint a benzinárak országos átlaga kevéssel 5 dollár alatt mozog hordónként (gallon; 3,8 liter).

"Úgy tűnik, hogy ezek a magas benzinárak hosszú távon is fennmaradnak" - mondta Sinclair. "A magas alatt azt értem, hogy több mint 4 dollár gallononként, mivel Putyin úr folytatja katonai terjeszkedését, és a nyugati nemzetek sem fogják vissza a szankciókat.

Az orosz-ukrán háború a magas benzinárak fő oka. Oroszország naponta nagyjából 10 millió hordó nyersolajat termel, a globális fogyasztás pedig nagyjából 100 millió hordó naponta, ami azt jelenti, hogy az agresszor a teljes piac 10 százalékát fedi le.

Miközben a Baker Hughes Rig Count - amely az Egyesült Államokban működő fúrótornyok számát követi nyomon - tavaly júniushoz képest közel 60 százalékos emelkedést jelentett, Sinclair szerint a kínálat még mindig nem képes kielégíteni a keresletet.

"Nem tudjuk elég gyorsan kiszívni az olajat a földből, hogy megbirkózzunk az extra kereslettel" – fűzte hozzá Sinclair.