Az Egyesült Államok Oktatási Minisztériuma kész eltörölni a diákhitel-tartozásokat 

– írta meg a Business Insider és a Politico.

A Politico birtokába jutott belső ügynökségi dokumentum szerint a minisztérium vezető tisztségviselői részletes terveket dolgoztak ki a diákhitel elengedésének végrehajtására több millió amerikai számára. A végső döntést ezzel kapcsolatban Joe Bidentől várják az illetékesek. A tárgyalt dokumentum felvázol egy mechanizmust, amelynek alapján az ügynökség meg tudja oldani a tömeges adósságtörlési programot. Ilyen lépésre a szövetségi diákhitelprogram történetében még nem volt példa.

Az oktatási minisztérium  illetékesei készek arra, hogy automatikusan megadják az adósságkönnyítést hitelfelvevők millióinak, legalábbis azoknak, akikről az ügynökség már rendelkezik információval. Akinek az adataival nem rendelkezik a minisztérium, az a Studentaid.gov oldalon tudja jelezni, hogy jogosult a kedvezményre.

student loan, diákhitel, amerika, united states
Fotó: Sutterstock

A tervek szerint az összes típusú szövetségi diákhiteles jogosult lenne a kölcsön elengedésére, beleértve a Grad és a Parent Plus hiteleket és a magánszemélyek tulajdonában lévő szövetségi kölcsönöket. A programokat esetleg kiterjeszthetik azokra az alacsony jövedelmű adósokra is, akiknek van valamekkora hiteltartozásuk.

A Politico szerint Biden azt fontolgatja, hogy végrehajtói intézkedést alkalmaz, amely szerint hitelfelvevőnként tízezer dolláros adósságkönnyítést vezetne be. A terv egyelőre csak az egyeztetési fázisnál tart, mivel a Fehér Házon belül az ezzel kapcsolatos tanácskozás még hónapokig eltarthat. Először áprilisban tett ígéretet Joe Biden arra, hogy néhány héten belül dönteni fognak a kérdésben, ám ez azóta is várat magára. Jelen állás szerint augusztus végére születhet meg a döntés. 

A minisztérium adataiban nem szerepel utalás arra, hogy milyen lehet a végleges döntés, és arról sincs benne információ, hogy mekkora összeget engedhetnek el, és mekkora jövedelemhez kötnék a kedvezményt. Annyi biztos, hogy az egyeztetések folynak, és vannak olyan ötletek, amelyeket valóban komolyan vesz az adminisztráció. Olyan információk szivárogtak ki, hogy egy magas rangú fehér házi tisztviselő 125 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemhez kötné a kedvezményt a magánszemélyek esetében, és 250 ezer dolláros felső plafont határozna meg a családoknak (éves jövedelemről van szó).

A minisztérium vezetője szerint a döntés azért csúszik ilyen régóta, mivel sok a jogi aggály, amelyekkel kapcsolatban nem tudnak megegyezni a döntéshozók.