Miközben a megugró élelmiszerárak hónapok óta kihívások elé állítják a fogyasztókat és a termelőket egyaránt, most egy kicsit fellélegezhetnek a vásárlók, ha étolajat, kávét, vagy avokádót tennének a kosarukba. A legfrissebb adatok szerint ezen termékeknek csökkenni kezdtek az áraik, bár még így is viszonylag magasak.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az indiai napraforgóolaj és pálmaolaj ára 7 százalékkal, illetve 12 százalékkal esett vissza május vége és június között – közölte a mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó dél-koreai Tridge csoport, majd hozzátette, hogy ráadásul ugyanebben az időszakban a pálmaolaj ára Bangladesben közel 25 százalékot esett.

Vietnámban a kávé nagykereskedelmi ára is csökkent júliusban közel 5 százalékkal az ukrajnai háború kezdetéhez képest.

A Föld másik oldalán pedig az avokádó árát mérsékelték a legnagyobb termelők Mexikóban, Peruban és Kolumbiában. 

A mexikói avokádó nagykereskedelmi ára június és július között 27 százalékkal, míg a kolumbiai termések ára közel 40 százalékkal esett vissza. 

A piaci árakat tovább csökkentette, hogy túlkínálat volt a perui avokádóból – ismertette a Tridge.

Sandwich,With,Avocado,And,Poached,Egg.,Healthy,Nutritious,Paleo,Keto
Fotó: Shutterstock

Recessziós félelmek hajtják az áremelkedést

Az már eddig is arra késztette a vásárlókat, hogy visszafogják bizonyos élelmiszerek fogyasztását, még akkor is, ha esetleg azok szükséges tápanyagokat is tartalmaznak.

Ráadásul a közelgő recessziótól való félelem arra kényszeríti a fogyasztókat, hogy még szorosabbra húzzák a nadrágszíjat – tette hozzá Minwoo Nam, a Tridge szóvivője.

Nam szerint a globális recessziótól való félelem rontja a keresleti kilátásokat, hiszen a magas árak miatt a fogyasztók inkább kevesebbet költenek vagy kedvezőbb áru alternatívákat keresnek. Bár a szóvivő szerint valamelyest mérséklődött az élelmiszer-infláció miatti aggodalom, viszont számos agrártermék ára még mindig nagyon magas az átlagoshoz képest.

Olyan azonban még soha nem fordult elő, hogy senki ne költsön – jegyezte meg Nam.

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Az ellátási lánc problémái ellenére vannak mutatók, amik már csökkenést jeleznek

A Tridge szerint tovább pörgeti az áremelkedést, hogy még mindig fennakadások vannak az ellátási láncokban, így hiány alakult ki olyan termékekből, amelyek iránt amúgy élénk lenne a kereslet. Nam szerint azonban egyelőre úgy tűnik, a kormányok és a központi bankok intézkedései elkezdték visszafogni az áremelkedést, így nem tartja valószínűnek, hogy hirtelen köszöntene be az élelmiszerpiacokon.

Bár továbbra is rekordmagasság közelében mozgott, júniusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének élelmiszer-árindexe is zsinórban a harmadik hónapja esett a márciusi rekord után. 

Az index egy élelmiszerkosár világpiaci árának havi változását követi nyomon.

A júniusi mérséklődés elsősorban a növényi olajok, a gabonafélék és a cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözi, ugyanakkor a felmérésből látszik, hogy a tejtermékek és a húsok ára emelkedett– közölte a hivatal.

CHINA-INNER MONGOLIA-DAIRY PRODUCT (CN)
Fotó: LIAN ZHEN / AFP

A FAO Gabonaárindex azt is kimutatta, hogy az élelmiszerek, például a búza nemzetközi ára csökkent júniusban – az előző év azonos időszakához képest közel 48 százalékkal  – a májusi rekordok után, de még így is drágának számít.

Szakértők szerint azonban némi megkönnyebbülés várható, mivel előző héten Oroszország és Ukrajna megállapodást írt alá a Fekete-tengeren keresztüli gabonaexport újraindításáról a több hónapos blokád után. Ukrajna legnagyobb kikötőjében, Odesszában például mintegy 20 millió tonna gabona rekedt, ám kicsit elbizonytalanította a kereskedőket, hogy néhány órával a megállapodás aláírása után egy orosz rakéta lecsapott Odesszára.

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban csak az év második felében tetőznek az árak

Végül a CNBC cikkéből arra is fény derült, hogy az ázsiai és csendes-óceáni térségben az élelmiszerárak még nem értek el csúcsot, mivel általában lassabban követik le a globális tendenciákat. Sonal Varma, a Nomura vezető közgazdásza szerint az élelmiszerárak várhatóan az év második felében emelkedhetnek a legnagyobb mértékben Szingapúrban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken és Indiában.