Számos ország a monetáris politika szigorításával próbál küzdeni az egyre gyorsuló ellen, a török jegybank azonban hetedik hónapja változatlanul hagyta a kamatlábakat, arra számítva, hogy az egyéb intézkedéseik elegendők lesznek a líra meredek esésének megfordításához és a spirálisan emelkedő árak visszafogásához. 

A Sahap Kavcioglu jegybankelnök vezette monetáris politikai bizottság csütörtökön 14 százalékon tartotta az irányadó indexet, ahogy azt a Bloomberg által megkérdezett elemzők kivétel nélkül előre jelezték.

„Arra számítunk, hogy a jegybank az év hátralévő részében továbbra is alternatív intézkedéseket alkalmaz: szigorítja a devizaswapügyletek volumenét és a tartalékképzési kötelezettséget, valamint további változtatásokat vezet be a hitelfeltételek terén. Amire azonban valóban nagy szüksége lenne a gazdaságnak, az a kamatemelés. Enélkül az infláció megzabolázhatatlan, a líra pedig védtelen marad” – nyilatkozta Selva Bahar Baziki közgazdász.

Turkish,Lira,Banknote,And,Financial,Stock,Chart Turkish lira banknote and financial stock chart
Fotó: Shutterstock

Eközben az infláció júniusban már 1998 szeptembere óta nem látott szintre emelkedett, a májusi 73,5 százalékról 78,6 százalékra nőtt, meghaladva a 78,3 százalékos piaci várakozásokat. Tavaly ilyenkor ráadásul még csak 17,5 százalékos volt a fogyasztói árindex éves alapon.

A líra értékének több mint 23 százalékát vesztette már el a dollárral szemben, jelenleg 0,057 dollárt ér egy líra. A feltörekvő piacokon ez a leggyengébb teljesítmény, jóllehet Törökország a vállalati devizakereslet visszaszorítását célzó intézkedésekkel igyekszik tompítani a dolláréhséget. 

A kamatemelések Recep Tayyip Erdogan miatt nincsenek napirenden. Az elnök annak az unortodox felfogásnak a feltétlen híve, hogy az alacsonyabb kamatlábak visszafogják az inflációt, így az elmúlt négy évben három kormányzót elfogyasztottak már, mivel nem értettek egyet az elnök által képviselt „stratégiával” – írja a Bloomberg.