A Gazprom közölte, hogy szerdától napi 33 millió köbméterre, a normál kapacitás ötödére csökkent a gázforgalom, mivel az ipari felügyelőhatóság utasítására le kellett állítani egy kompresszorállomás gázturbinájának a működését.

Klaus Müller, a németországi szabályozó hatóság (Bundesnetzagentu) vezetője szerint az orosz szállításoktól függő ország még el tudja kerülni, hogy olyan gázhiány lépjen fel, amely szükségessé tenné a vészhelyzeti terv következő szakaszának elindítását. Szerinte takarékoskodással elkerülhető a gázhiány, ennek érdekében a fogyasztóknak és az ipari szereplőknek is tenniük kell.

Közben fokozódnak az ellentétek az unión belül, a hatalmas és energiaéhes ipari szektorral büszkélkedő Németországot bírálják a déli tagállamok. Az az állam, amely évekig felelőtlen gazdasági magatartással vádolta Portugáliát, Görögországot és Spanyolországot, most szolidaritást követel az uniótól, annak ellenére, hogy jó kapcsolatokat ápolt Moszkvával.

View of the Gascade Gas Receiving station adjoining the Nord Stream 2 Pipeline Inspection Gauge (PIG) receiving station in Lubmin, northeastern Germany, taken on September 21, 2021. - Built by Germany’s Gascade Gastransport GmbH, the Lubmin gas transfer station is the main interface between the Nord Stream offshore pipeline and the two connecting pipelines OPAL and NEL which transport Russian natural gas on to European transport customers. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Fotó: John Macdougall/ AFP

Egyes tagállamok vonakodhatnak attól, hogy áldozatot hozzanak Berlinért, mert az nem diverzifikálta az energiaforrásokat, miközben kioktatja a déli országokat, hogyan tegyenek rendet a költségvetésükben – mondta egy neve elhallgatását kérő magas rangú uniós diplomata.

Nem ez az első nézeteltérés a blokkon belül, a pénzügyi válságot követően a 2015–2016-os migrációs krízis is kiélezte az ellentéteket a keleti és a nyugati tagállamok között. Ugyanakkor a járvány alatti közös vakcinavásárlás demonstrálta az uniós egységet, de az Oroszország elleni szankciós csomagok ismét vitákat szítottak.

Az energiaválsággal kapcsolatban a bizottság tisztviselői és egyes tagállamok azt hangsúlyozzák, hogy a német gazdaság túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen. Ha Németország hatalmas iparának egyedül kellene megbirkóznia a gázszállítások csökkentésével, a következmény túlságosan káros lenne az uniós piacra nézve – jegyzik meg. 

Egy németországi gazdasági válság az egész európai gazdaság válságát jelentené – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter múlt heti prágai és bécsi útja alkalmával. Ehhez hozzátette, hogy Európa sorsközösséggé vált, bár ezzel a déliek nem értenek egyet.