A krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásának megduplázásáról és a gázvezeték-hálózat bővítéséről döntött a horvát kormány csütörtöki ülésén – közölte a horvát közszolgálati televízió. Az ország gázellátásának biztonsága érdekében úgy döntött a kabinet, hogy 180 millió euró (72,9 milliárd forint) összértékű beruházásba kezd – jelentette be Davor Filipovic gazdasági miniszter.

Nagyon fontos elindulni ebbe az irányba, hogy Horvátország vezető szerepet töltsön be, amikor Európa új energiatérképéről beszélünk

– hangsúlyozta.

Lng,Terminal,On,Krk,Island,View,,Energy,Port,In,Croatia
LNG-terminál Krk szigetén  Fotó: Shutterstock

 

A kormány másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről, 6,1 milliárdra növelik a krki LNG-terminál kapacitását, míg a hozzá tartozó új gázvezeték-hálózat megépítését három éven belül tervezik. 

 

Az előbbi 25, az utóbbi 155 millió euróba kerül, amelynek egy részét az fedezi – tette hozzá a gazdasági miniszter. 

A horvát kormány az és az energiaárak visszaszorítását célzó intézkedéscsomagon dolgozik, amelyről részletesebben a jövő héten tájékoztatnak. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök jelezte, hogy Horvátország egyetlen, a Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslavacka) megyei Okoliban lévő földgáztárolójának feltöltése a tervek szerint halad, jelenleg 68 százalékos töltöttségi szinten áll, októberre elejére pedig eléri a 90 százalékot.