A svéd lakásárak a múlt hónapban tovább mérséklődtek, júliusban a HOX Sweden lakásárindexe 2,9 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest – írja a Bloomberg. A jelenség hátterében a megélhetési költségek emelkedése áll, ami felboríthatja Európa egyik legdinamikusabb ingatlanpiacát.

Illuminated historic buildings at dusk, Stortorget Square, Gamla Stan, Stockholm, Sweden, Scandinavia, Europe (Photo by Roberto Moiola / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Fotó: Roberto Moiola / Robert Harding Premium via AFP

A visszaesés korrekciónak tűnik, ám sokan attól tartanak, hogy ingatlanpiaci összeomlássá gyorsulhat. Az árak a pénzügyi válság óta júniusban estek a legnagyobb mértékben. Ugyanakkor az adatok biztató jeleket is mutatnak, a többi között az ország legnépesebb városában, Stockholmban bekövetkezett stabilizálódást.

A fővárosban a lakásárak június második felében érték el a mélypontot, és augusztus első két hetében 1,4 százalékkal emelkedtek a teljes júliusi hónaphoz képest. Ugyan három hét múlva választások lesznek a skandináv országban, azonban a lakásárak kérdése nem szerepel az elsődleges témák között.

A választókat és a politikusokat jobban aggasztják a rekordszintre emelkedő energiaárak és a bevándorló hátterű bandák által elkövetett fegyveres bűncselekmények.

Gustav Helgesson, a Nordea Bank elemzője szerint korai lenne bármilyen következtetést levonni a stockholmi fellendüléséről.

„Nem lennénk meglepve, ha az árak átmenetileg kiegyenlítődnének Stockholmban, mivel a csökkenés különösen drámai volt a régióban, de a kamatlábak további emelkedése az év folyamán tovább hűti a keresletet” – fejtette ki Helgesson. Az elemző szerint az ingatlanpiaci visszaesés gyorsabb és nagyobb mértékű volt, mint amire számítottak.

Bár továbbra is nehéz megítélni, hogy az árcsökkenés meddig mehet el, a zuhanás kockázatát enyhíti Svédország foglalkoztatási rátája és a lakáshiány.

A foglalkoztatási ráta a második legmagasabb az Európai Unióban. A lakáshiány kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a svéd Nemzeti Lakásügyi Hivatal felmérése szerint a skandináv ország 290 településéből 204-ben tapasztalható lakáshiány. Helgesson arra számít, hogy az árak 2023 végéig szerény 10 százalékkal csökkennek, bár elismeri, hogy vannak kockázatok.

A lakáspiaccal kapcsolatban egyelőre az a fő aggodalom, hogy a háztartások vásárlóereje tovább csökken, mivel a jelzáloghitelek kamatfizetési költségei emelkednek. Ehhez kapcsolódik, hogy a fogyasztási cikkek árai az elmúlt harminc évben a legnagyobb mértékben ugrottak meg az északi országban.

GARPENBERG, SWEDEN, NOVEMBER 08: A general view of a tiny houses in the community in Garpenberg, Sweden on November 08, 2021. Tiny houses usually built up on a wagon undercarriage of 8-10 square meters, are cheap, recycled, manufactured-locally and made even with conventional materials. These satellite communities are becoming popular among the youth and new generations between 18 to 25, offering an alternative for housing in the Swedish real estate market characteristically of high demand and cost. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency via AFP

A svéd központi bank (Sveriges Riksbank) az inflációra úgy reagál, hogy megdrágítja a hitelfelvételt, és a jövő hónap elején tartandó ülésén a Riksbank várhatóan megduplázza irányadó kamatlábát másfél százalékra.

Eközben az ingatlanügynökök több lakástranzakciót várnak az elkövetkező hónapokban, ami világosabb képet adhat arról, hogy merre tart a piac. „Fontos lesz a piac alakulása, ahogy a nyár után ismét felélénkül az aktivitás” – mondta Erik Olsson ingatlanügynök, aki bizakodóan tekint a jövőbe.