Franciaország, Olaszország és Spanyolország fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, hogy olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek biztosítják, hogy a nagy technológiai cégek részben finanszírozzák a távközlési infrastruktúrát az öreg kontinensen – írja a Reuters egy hétfőn közzétett dokumentumra hivatkozva. Ez volt az első alkalom, hogy a három kormány közös álláspontot fogalmazott meg a kérdésben.Az anyagot benyújtó kabinetek arra hivatkoznak, hogy a hat legnagyobb tartalomszolgáltató az internetes forgalom 55 százalékát teszi ki. Ez az adatamennyiség az európai távközlési szolgáltatóknak költségeket generál, miközben már most is hatalmas beruházásokat hajtanak végre a hálózatok korszerűsítésére. A dokumentum azt sürgette, hogy az európai távközlési hálózatok és a nagy online tartalomszolgáltatók méltányos részesedést fizessenek a hálózati költségekből.
Olyan jogalkotási javaslatot szorgalmazunk, amely biztosítja, hogy minden piaci szereplő hozzájáruljon a digitális infrastruktúra költségeihez – áll a dokumentumban. Az anyag szerint biztosítania kell a felhasználók közötti méltányosságot a hálózatsemlegességi szabályokkal összhangban, ami olyan alapelv, amelyet feltétlenül meg kell őrizni. Két olasz tisztviselő megerősítette az értesüléseket a hírügynökségnek.

Az ETNO távközlési lobbicsoport által az év elején közzétett tanulmány szerint a technológiai óriásoknak a hálózati költségekhez való évi 20 milliárd eurós hozzájárulása 72 milliárd eurós lökést adhatna az unió gazdaságának. A digitális jogok aktivistái azonban arra figyelmeztettek, hogy ha a nagyvállalatok fizetnének a hálózatokért, az veszélyeztetné az EU hálózatsemlegességi szabályait. Szerintük ezek felhígulhatnak az online óriáscégekkel kötött megállapodás során. 

London and metropolitan EU Europe office building for network and future concept
Fotó: Shutterstock

Érdekes adalék, hogy az uniós szabályozó hatóságok májusban közölték, hogy elemzik azt a kérdést, hogy a technológiai óriáscégek – például a Netflix, a Spotify, a Facebookot birtokló Meta és a Google anyavállalata, az Alphabet – hozzájáruljanak a távközlési hálózatok korszerűsítésének költségeihez vagy sem.

Mostanában rájár a rúd a techóriásokra, világszerte növekvő felügyelettel és tartalmi korlátozásokkal kell szembenézniük. Korábban a VG.hu is beszámolt arról, hogy az új főigazgatóság felállításával akarja a digitális piacokról szóló törvény (DMA) betartására kényszeríteni a big tech cégeket.

Indonézia pedig nemes egyszerűséggel blokkolta a Steam digitális játékáruházat és a PayPalt, mert nem regisztráltak helyben és nem vetették alá magukat az indonéz szabályozásnak. Utóbbi esetében az délkelet-ázsiai ország kormánya öt nap haladékot adott a pénzügyi vállalkozásnak, hogy benyújtsa a szükséges papírokat, és elfogadja a szabályokat.