Indonézia a hét végén blokkolt több olyan honlapot és szolgáltatást, amelyek nem regisztráltak helyben, így nem vetették alá magukat a délkelet-ázsiai ország szabályozásának – írja a Bloomberg. A Steam digitális játékáruház mellett a PayPal is erre sorsra jutott, de az utóbbi esetében a kormány visszalépett, és ideiglenesen feloldja a tiltást. A kabinet öt nap haladékot adott a pénzügyi vállalkozásnak, hogy benyújtsa a szükséges papírokat, és elfogadja a szabályokat. Az indonéziai rendelet lehetővé teszi a kormány számára, hogy blokkolja azokat a szolgáltatásokat, amelyek nem távolítják el 24 órán belül azokat a tartalmakat, amelyek a közrend megzavarására alkalmasak. Például a gyermekpornográfiát népszerűsítő vagy a terrorizmust támogató oldalakat. A szabályozás azt is lehetővé teszi a kabinetnek, hogy adót vessen ki a digitális áruk értékesítésére, a tartalomtól a virtuális tárgyakig. 

Voronezh, Russia - March 3, 2022: Paypal logo on the official website of the company on the computer screen
Fotó: Shutterstock

A technológiai óriáscégek többsége a tiltás elkerülése érdekében korábban megállapodott az indonéz hatóságokkal, és elfogadták az új szabályokat. Így tett például a Google leányvállalata, az Alphabet, a Netflix, a Spotify, a TikTok és a Facebookot birtokló Meta is. A Steam és a PayPal egyelőre a kivételek közé tartozik.

Lesznek figyelmeztetések, majd bírságok, végül pedig a szolgáltatások leállítása következik azok számára, akik elmulasztják a regisztrációt– jelentette ki két hete Semuel Abrijani Pangerapan, az indonéz tájékoztatási minisztérium informatikai alkalmazásokért felelős főigazgatója. Az még nem világos, hogy Indonézia blokkol-e további weboldalakat, vagy sem.

A közösségi médiaszolgáltatókat és a különböző tech óriásokat egyre jobban ellenőrzik a kormányok, ahogy piaci dominanciájuk növekszik. Az egész világon össztűz alatt álló internetes óriáscégek növekvő felügyelettel és tartalmi korlátozásokkal küzdenek. Korábban portálunk is beszámolt arról, hogy az új főigazgatóság felállításával akarja a digitális piacokról szóló törvény (DMA) betartására kényszeríteni a big tech cégeket. A Facebook, a Google és társaik azt nyilatkozták, hogy támogatják a szólásszabadságot, de mindenhol be kell tartaniuk a helyi szabályokat.