Az Európai Bizottság (EB) új igazgatóság létrehozását fontolgatja, hogy visszaszorítsa a Big Tech cégek hatalmát – írja a Reuters az ügyet jól ismerő személyekre hivatkozva. Ez a lépés eloszlathatja azokat azokat az aggodalmakat, hogy az EU versenyfelügyelete nehezen tudja rávenni a technológiai óriásokat a digitális piacokról szóló törvény (DMA) betartására. A EB trösztellenes részlegének új igazgatóságát Alberto Bacchiega, az információs, kommunikációs és médiaügyi igazgató vezetheti, aki a technológiai, média- és szórakoztatóelektronikai iparágakat érintő trösztellenes és fúziós ügyekért felel. 

722210487 Mixed Race businesswoman pulling blue data waves bigtech big tech cégek szabályozás
Fotó: John M Lund Photography Inc / Getty Images

Bacchiega munkáját Thomas Kramler segítheti, aki az  online kereskedelemmel és az adatgazdasággal kapcsolatos trösztellenes ügyekkel foglalkozó egység vezetője. Kramler jelenleg az Apple és az Amazon elleni vizsgálatokat vezeti – árulta el a forrás a hírügynökségnek.

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a DMA várhatóan 2023 tavaszán lép hatályba, miután az Európai Parlament (EP) elfogadta az erről szóló rendeletet. Az új szabályok értelmében kapuőrnek (gatekeepers) minősítették a legalább havi 45 millió felhasználóval rendelkező és több országban tevékenykedő vállalatokat, amelyek piaci kapitalizációja meghaladja a 75 milliárd eurót. Jogsértés esetén a bírság a kapuőr árbevételének minimum 10 százalékát érintheti, ami ismétlődő szabálysértés esetén 20 százalékra is emelkedhet. Ezeket az összegeket a Big Tech cégek, így a Facebookot birtokló Meta, a Microsoft, az Apple, az Amazon és a Google anyavállalata, az Alphabet is megérzik.

A rendelet megtiltja a vállalatoknak, hogy saját termékeiket preferenciaként állítsák be és az alkalmazásfejlesztőket fizetési rendszereik használatára kényszerítsék. Például ez arra kötelezheti a WhatsApp és az iMessage üzenetküldőket, hogy kompatibilissé váljanak kisebb platformokkal, ami megnehezítheti a WhatsApp számára, hogy a végpontok közötti titkosítást fenntartsa.

A Reuters szerint az új igazgatóság az EB Hírközlő Hálózatok, Tartalmak és Technológia Főigazgatóságának segítségével fogja végrehajtani a digitális piacokról szoló törvényt. Bacchiega és Kramler jelenleg a nyári szabadságukat töltik, ezért a a hírügynökség nem tudta elérni őket.