Bár júniusban még úgy tűnt, zöld utat kapott a Lengyelországnak járó uniós források elindítása, azóta kiderült, hogy ez nem egészen így van, sőt. A lengyel elnök, Andrzej Duda pedig hétfőn egészen odáig ment, hogy szószegéssel vádolta meg az Európai Bizottságot, mondván: mást tesznek, mint amit ígértek. 

Polish President Andrzej Duda addresses a joint press conference with the EU Commission president and the Polish prime minister at the PSE Polish Power Systems headquarters in Konstancin-Jeziorna near Warsaw on June 2, 2022. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Duda erről a Radio ZET-nek beszélt, kijelentve: az Európai Bizottság vezetői és még néhány politikus szóbeli ígéretei semmitmondók, bármikor meg lehet szegni őket. Duda ezt egyenesen brutális politikának nevezte. 

A bizottság, majd az Tanácsa júniusban hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet. Ehhez viszont bizonyos feltételeknek meg kell felelnie Lengyelországnak. 

Ilyen például a bírók függetlenségének kérdése, amelyben Varsó szerint előrelépések történtek, ám több szervezet szerint viszont nem. 

A Pap című lengyel oldal szerint a szervezeteknek az lehetett a kifogásuk, hogy több, korábban felfüggesztett bíró még mindig nem térhetett vissza a pozíciójába. A lap szerint Duda arról is beszélt, hogy személyesen vett részt a háttérbeszélgetéseken, ahol megígérték neki: elegendők lesznek a tervezett lépések. 

Mint ismert: Magyarország hasonló csónakban evez, mint Lengyelország, azaz politikai okok miatt nem kapja meg az ország az alapból neki járó részt. Az ügyben most Brüsszel térfelén pattog a labda, miután a magyar kormány minden felmerült jogállamisági kérdésre választ küldött az Európai Bizottságnak. 

Gulyás Gergely bejelentette: nincs több vitás kérdés Brüsszel és a kormány között

A kancellárminiszter a kormányinfón beszélt arról, hogy közös álláspontra jutottak az összes írásos javaslat kapcsán.