A kormány ma délelőtt ülést tartott, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetett – közölte Gulyás Gergely kancellárminiszter. Orbán Viktor kormányfő a szabadságát tölti a jövő hétig. A kormányinfót élőben közvetítette a Hír TV az online csatornáján. 

 

Újraszámolta a földgáz fűtőértékét a kormány

Első körben az energetikai kérdéseket tekintették át. Ebben a legfontosabb kérdés, hogy az ellátás biztosítva van-e. Ez jelenleg mind a gáz, mind az áram esetében kielégítő, de folyamatosan tárgyalnak a készletek bővítéséről. A napokban Nagy Márton miniszter Moszkvába utazott ilyen céllal. A fogyasztói és piaci igényeket ki tudják elégíteni. A tárolt földgáz mennyisége most 3,8 milliárd köbméter, ez az ország ellátásához 76 téli napra elegendő. Ha ezt a mennyiséget csak lakossági célra használják, az majdnem fél évre elegendő. A gáztárolók töltöttsége 60,6 százalék.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a földgáz ára a háború és a szankciók miatt újabb és újabb rekordokat döntött a hét elején is. Ezért a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig tudja biztosítani a kormány. 

A földgáznál a fűtőérték kapcsán döntést hozott a kabinet. 

Ez ugyanis eltér, különbözik az orosz, az itthon kitermelt és a Nyugatról behozottól. A minőségi sorrend is ennek felel meg. A kormány tartja a vállalását, hogy a legrosszabb fűtőértékű földgáz esetében is marad az 1729 köbméterig érvényes rezsicsökkentés. Ennek érdekében elfogadtak egy rendeletet – ez ma megjelenik –, amelyben rögzítették a fűtőérték szintjét. Ez 63 645 megajoule, ami jelentősen több, mint a korábbi rendeletben szereplő adat. Korábban az átlagfűtőérték (50 ezer körüli megajoule) volt rögzítve, most pedig a leggyengébb fűtőérték. Ahol ennél jobb a fűtőérték, ott az 1729 köbmétert is meghaladhatja a rezsicsökkentett ár.

Célegyenesbe fordultak Brüsszellel a tárgyalások az uniós pénzekről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy áttekintették az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokat. Ezek érintik a következő hétéves költségvetés operatív programjait, a helyreállítási pénzeket is, valamint a kondicionalitási eljárást is. Az utóbbi élvez elsőbbséget, ezt igyekeznek lezárni. Tegnap éjfélig kellett a kormánynak választ adnia a bizottsági kérdésekre. Igen intenzív tárgyalásokat folytattak le az elmúlt egy hónapban. Az utóbbi két hétben napi szintű egyeztetések folytak. Olyan választ küldtek, amelyben 

az Európai Bizottság összes írásban tett javaslatáról közös álláspontra jutottak.

A magyar kormány válaszának értékelésére 30 napja van a bizottságnak. A kormánynak optimista várakozásai vannak, de Gulyás Gergely jelezte, hogy a tárgyalások a legmagasabb, de nem politikai szinten tartanak. Mindenesetre minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert állítanak fel az uniós pénzek felhasználására és a közbeszerzések ellenőrzésére. Olyan intézményi garanciákat is hajlandók megadni, amelyek nem feltétlenül indokoltak. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdése fel sem merült, ilyet nem kértek.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A technikai egyeztetések még tartanak, de a kormány reméli, hogy a kondicionalitási eljárás lezárható. A kapcsolódó törvényi változtatások egy részét már benyújtották a parlament elé, de további számos következik még. A kormány azt vállalta, hogy ezeket október végéig elfogadja az Országgyűlés. Biztos, hogy tíznél több törvényjavaslat születik majd ezzel összefüggésben. Az egyik vállalás, hogy a pedagógusbérek öt éven belül a diplomás átlagbér 80 százalékát elérik. Ez Gulyás Gergely kommentárja szerint az arányait tekintve az „orvosbérek rendezésével rokon”.

Ha a kondicionalitási eljárás lezárása megtörtént, akkor aláírható a helyreállítási alapról, illetve a hétéves ciklus programjairól szóló megállapodás is.

Bízunk benne, hogy az a konstruktivitás, amely az elmúlt egy hónapban a bizottságot jellemezte, ezt követően is fennmarad.

Nem láttak arra törekvést, hogy a lengyel ügyet összevonják a magyarral Brüsszelben. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a lengyeleknek is járnak ezek a pénzek.

Ezért menesztették az OMSZ vezetőit

Gulyás Gergely a köztévé vonatkozó kérdésére úgy reagált, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium álláspontját a felmentésekről a kormány mindenben elfogadta és támogatta. A döntést Palkovics László tárcavezető hozta meg.

A vezetői változtatásokra az augusztus 20-án történtektől függetlenül sort került volna.

Tehát bár látványosan tévesnek bizonyult az aznapi előrejelzés, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, amely éppen a kompetenciák fejlesztésének hiányával kapcsolatos. „Ez nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban. Nem volt elégedett a szaktárca az OMSZ vezetésével” – mondta. 

Az elégedetlenség oka nem egy napra vonatkozó téves előrejelzés, szakmai viták is vannak. A kormány állítása, hogy az előrejelzések pontossága általánosságban hagy maga után kívánnivalókat. Ennek a hátterében kompetenciaproblémák állnak. „Most azok szerepelnek a sajtóban, akik tiltakoznak, de vannak szép számmal olyan szakmabeliek is, akik már az elmúlt hónapokban is jelezték, hogy az OMSZ vezetése nem alkalmas a feladatra. A kritika, hogy az előrejelzéseik pontatlanabbak, mint más országok hasonló szerveinek az előrejelzései. A Kárpát-medence sajátosságainak helyesebb értésével jobb eredményeket lehetne elérni, ezt mondja a szakma” – emelte ki a miniszter. Az, hogy az agrártárcától az új kormány felállásakor a szolgálat átkerült Palkovics László felügyelete alá, már ezeknek a hiányosságoknak szólt.  

A tévedés lehetősége benne van ebben a szakmában, ezt nem vitatja a kabinet. Ugyanakkor semmiféle politikai nyomásgyakorlás nem történt, ezért a vizsgálóbizottság létrehozásának – ahogy azt az OMSZ felvetette – nem látják értelmét.  

Nyugdíjprémiumot fizet a kormány, októberig marad az ársapka 

A minisztert kérdezték a nyugdíjprémium kalkulációjáról is. Azt válaszolta, hogy mivel 2022-ben 3,5 százalék fölött lesz a gazdasági növekedés, ismét aktiválódik a nyugdíjprémium. Ennek felső határa 80 ezer forint, ehhez hasonló, a korábbi éveknek megfelelő nyugdíjprémiumra lehet számítani az idén is. Az üzemanyagárstop, valamint az alapvető élelmiszerek ársapkája októberig marad, hogy ezeket később is fenntartják-e, az az októberi határidő előtti hetekben dőlhet el.

Így árazták be a Vodafone megvásárlását

Teljes körű könyvvizsgálat történt az árra vonatkozóan is. Az állam nem tud úgy vásárolni ilyen esetben, hogy a nemzetközi piacvezető könyvvizsgáló cégek ne hagynák jóvá előzetesen azt az árszintet, amelyen a megállapodás történik. Az állam kisebbségi, 49 százalékos résszel bíró vevő, a vételár rá eső része ennek alapján adódik. Ilyen eljárásoknál hosszú, több hónapos eljárás következik, ahogy az a Ferihegyi reptér esetében is történt volna. Ezek részben a céget értékelik. A megállapodás akkor végleges, ha nemzetközi könyvvizsgáló is tanúsítja a kialkudott értéket. Ez még most indul. 

A finanszírozást addig kell megteremteni, amíg a teljes ügylet lezárása megtörténik.

A felvásárlás célja abba a 2010-ben deklarált politikai felfogásba illeszkedik, hogy az energia, a bankok, a média, a távközlés és kiskereskedelem területén valósuljon meg, hogy legalább 50 százalékban magyar tulajdon legyen. Eddig ez három területen sikerült, a Vodafone tranzakciója egy nagy lépés afelé, hogy a negyedik területen is végbemenjen mindez. A Vodafone megvásárlását azért nem halasztották el, mert ez a lehetőség egy-másfél év múlva nem állt volna fenn, vagy legalábbis az esélye csekély lett volna. Ez a tranzakció profitot fog hozni. „Ha úgy tetszik, ennek a cégnek a bevételeiből a pedagógusok bérére is lehet költeni” – jegyezte meg. 

Nem terveznek átállni online oktatásra

Bár még nincs vonatkozó kormánydöntés, de Gulyás Gergely abból indul ki, hogy a kórházakat, az iskolákat és a szociális intézményeket minden körülmények között nyitva kell tartani. Függetlenül attól, hogyan alakul a rezsi ára. A tanárhiányról azt mondta, hogy ez nem fenyegeti az oktatás folyamatosságát. Az oktatás reformjáról szóló anyagot a kormány egy olvasatban már tárgyalta, ennek lett a következménye, hogy a pedagógusok esetében enyhítenek a nyugdíjszabályokon. A kormány több körben is tárgyalni fogja még a koncepciót.

Gulyás Gergely kommentálta a forint gyengülését

Szerinte az árfolyammozgás kifejezetten hektikus, egy napot nem érdemes összehasonlítani. Ha a dollár erősödik, nemcsak az eurónak árt, hanem a forintnak is – ez az egyik jelenség, ami az elmúlt hetekben jellemző volt. Megjegyezte, hogy a forint a napokban visszatért oda, a 410-es euróval szembeni szinthez, ahol másfél-két hónappal ez előtt már egyszer járt. 

Többször elmondtuk, hogy a legfontosabb az lenne, hogy ne legyenek ennyire hektikusak a mozgások. Az a kormányzati és jegybanki szándék, hogy a forint erejét őrizzük meg, fontos üzenet a piacoknak. Ezért terveztünk tartható költségvetést, ezért tartjuk a hiánycélt, és jeleztünk előre jelentős hiánycsökkentést jövőre is. Ma ezzel tud segíteni a fiskális politika, és a monetáris politika is megteszi, amit megtehet.

Előzmények

Ahogy azt a VG is megírta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-posztja alapján, ma 13 órától kormányinfón számol be a kormány a legfrissebb lépéseiről. A VG élőben tudósít az eseményről.

A tájékoztató fő témája várhatóan az és Magyarország vitája lesz, miután a kabinet olyan vállalásokat tett a Brüsszelbe címzett válaszlevelében, amely eloszlathatja az eddigi bizottsági kételyeket.

Varga Judit igazságügyi miniszter kedd hajnalban arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét a Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. A tárcavezető jelezte, hogy a választ intenzív egyeztetés előzte meg: egy hónap alatt tíz videókonferenciát és számos megbeszélést tartottak a Bizottság képviselőivel, és a százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma. 

A kormányzat átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy az EB valamennyi aggályát orvosolja.

Az Origo ennek kapcsán arról írt, hogy információi szerint nem maradt vitás kérdés. Varga Judit azt is világossá tette, hogy a magyar kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a Bizottsággal.

A Brüsszellel zajló tárgyalások mellett biztosra vehető, hogy szóba fog még kerülni a Vodafone Magyarország részben állami felvásárlása, illetve az OMSZ-ügy is, amely jelenleg itt tart.