Elfogadta az Tanácsa Lengyelország nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervét. Ezzel eldőlt, hogy Lengyelország az teljes előirányzott összeget, azaz mind a 35,4 milliárd eurót megkapja. Ebből 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 11,5 milliárd euró kölcsön. 

Mint ismert: Magyarország egyelőre még mindig nem kapta meg a keretből neki járó összeget különböző EU-eljárások miatt. 

A Tanács honlapja szerint Lengyelország a 35,4 milliárd euró összegű teljes előirányzatának 42,7 százalékát fordítja majd éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre. Lengyelország tervének végrehajtása várhatóan jelentősen hozzájárul majd a lengyel gazdaság dekarbonizációjához azáltal, hogy növeli a részarányát az ország energiaszerkezetében, valamint fokozza a lengyel gazdaság energiahatékonyságát és Lengyelország energiaellátásának függetlenségét. 

Ursula Von Der Leyen Met With Polish President And Prime Minister
Fotó: NurPhoto via AFP

A terv a tengeri szélerőműveknek nyújtandó jelentős finanszírozást, valamint a tengeri és szárazföldi szélerőműparkok építését megkönnyítő szabályozási keretben végrehajtandó kulcsfontosságú módosításokat foglal magában. Ezen kívül várhatóan támogatni fogja az épületek energiahatékonysági célú felújítását, a vasúti és autóbuszos közlekedés korszerűsítését, a közúti közlekedés javítását és a zöld hidrogéntechnológiák fejlesztését.

Az összeg 21,3 százalékát fordítják majd a digitális átállást támogató intézkedésekre. Ez többek között a nagy sebességű internethez való egyetemes hozzáférés biztosítására, a közszolgáltatások digitalizációjára, az iskolák informatikai berendezéseinek korszerűsítésére, valamint a digitális készségek és a kiberbiztonság fejlesztésére irányuló beruházásokat foglal magában.

Lengyelország országspecifikus ajánlásával összhangban a beruházási környezetet javítani hivatott számos reformra vonatkozó kötelezettségvállalást tartalmaz, amelyet még azelőtt teljesíteni kell, hogy bármilyen kifizetésre sor kerülhetne. Ez magában foglalja a lengyel bírákra vonatkozó fegyelmi rendszer átfogó reformját is, amely várhatóan megerősíti az igazságszolgáltatás függetlenségének fontos aspektusait.