Megadta az alaphangot az elkövetkező hónapokra Emmanuel Macron francia elnök, ismertette, milyen kihívásokra kell készülni az ősz beköszöntével. Nehéz dolga lesz a kormánynak, hiszen parlamenti többség hiányában kell végrehajtania a reformprogramját. Az ősz egyben Macron második mandátumának valódi kezdetét is jelenti, így döntő jelentőségű lesz, hogy képes-e lépéseket tenni a 2027-ig kitűzött célok felé: a teljes foglalkoztatottság elérése és az államháztartási hiány lecsökkentése a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá.

France's President Emmanuel Macron (L) holds next to France's Prime Minister Elisabeth Borne (C), France's Interior Minister Gerald Darmanin (L on screen) and Corsica Prefect Amaury de Saint-Quentin (R on screen) the interministerial crisis unit activated following the violent storms which caused five deaths in Corsica, at the Fort de Bregancon in Bormes-les-Mimosas, southern France, on August 18, 2022. - Brutal storms with winds gusting up to 224 kilometres per hour (140 miles per hour) left five people dead on the French Mediterranean island of Corsica early August 18, 2022, including a 13-year-old girl who was killed when a tree fell onto her campground bungalow, authorities said. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / POOL / AFP)
Fotó: Christophe Simon / AFP

Idén még kontroll alatt tarthatják az inflációt, jövőre azonban utcára vonulhatnak a franciák

Amellett, hogy a különböző ellenzéki hangok is hallatni szeretnék majd a véleményüket a programokkal kapcsolatban, 

az energiaválsággal és a száguldó inflációval is fel kell venniük a harcot.

Júliusban 1985 óta nem látott szintre, 6,1 százalékra gyorsult az éves az előző havi 5,8 százalékról. Az élelmiszerek 6,8 százalékkal emelkedtek, míg az energiaköltségek 28,5 százalékkal drágultak ez előző év azonos időszakához képest. Nem csoda, hogy a megugró árak már most is nyomást gyakorolnak a kormányra, így 

augusztus elején a parlamenti képviselők el is fogadtak egy 20 milliárd eurós segélycsomagot a vásárlóerő támogatására.

Többek között ársapkát vetettek ki az üzemanyagra és az elektromos áramra, és 3,5 százalékban korlátozták a bérleti díjak maximális növekedését. Emellett bejelentették, hogy 4 százalékkal emelnék a nyugdíjakat és más jóléti támogatásokat, a magáncégeket pedig arra ösztönözték, hogy évente legfeljebb 6000 euró körüli adómentes bónuszt kínáljanak alkalmazottaiknak.

Franciaországban árcsökkentéssel buzdítják a lakosságot az energiatakarékosságra

A megtakarítást vállalók rezsiszámlájának összege akár 30 százalékkal is csökkenhet az eddigiekhez képest.

Az intézkedéseket a tervek szerint azonban csak az év végéig tartanák fenn,

ami számos közgazdász szerint veszélyes lehet. Mathieu Plane, az Observatoire Francais des Conjonctures Economiques (OFCE) közgazdásza úgy látja, hogy bár okos ötlet volt kiegészíteni az iskolakezdési támogatással az energiaárak támogatását, ám ha emelkedik az olaj ára, és a gázé is magas marad, félő, hogy az év végi leállítás miatt társadalmi megmozdulásokkal és elszabaduló inflációval kell számolniuk.

Ettől függetlenül egyelőre csak december végéig hatályosak az intézkedések, amit Bruno Le Maire gazdasági miniszter is megerősített: a segélycsomag csupán ideiglenes, amikor 2023-ban már mérséklődik az infláció, átcsoportosítják a forrásokat a leginkább rászorulóknak – nyilatkozta a Sud Ouest regionális lapnak augusztus 21-én adott interjújában.

Jövőre lelassulhat a gazdaság növekedése, veszélybe sodorva Macron terveit

Le Maire a segélyprogramtól várja a gazdasági stabilitást, amire a második negyedévben már nagyobb esélyt láttak a közgazdászok, hiszen az első negyedévi 0,2 százalékos zsugorodás után 0,5 százalékkal növekedett a Csakhogy a borús idők még visszatérhetnek, a szomszédos Németországban és az Egyesült Államokban is fenyegeti a gazdaságot, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy meddig maradnak érvényben az intézkedések. A kormány a jövő évre 1,4 százalékos növekedést vár a 2022-es 2,5 százalék után, ami bár lassulást jelez, de jóval meghaladja az amerikai előrejelzéseket, amelyek 0,2 százalékos bővülést várnak jövőre.

A lassabb növekedés azonban alacsonyabb adóbevételeket és ennek következtében gyengébb államháztartást eredményez. Az OFCE úgy becsülte, hogy az 

államháztartási hiány idén inkább az 5,5 százalékhoz lehet közelebb, mintsem hogy elmozduljon lefelé, az 5 százalék irányába.

Béremelést követel a baloldal, de egyelőre inkább az egyéb juttatásokon van a fókusz

Annak érdekében, hogy fenntartsák a vásárlóerőt a lassuló gazdaság mellett, a NUPES baloldali szövetség béremelést javasolt

a nyári parlamenti viták során a „csekkek és bónuszok” helyett, amelyek ideiglenesek, ellentétben a bérek növelésével.

Míg a versenyszférában a havi alapbérek indexe 1 százalékkal nőtt a második negyedévben, jóval elmaradva a fogyasztói árak emelkedésétől, a képviselők idén nyáron megszavazták a nyugdíjak, családi pótlékok és egyéb minimális szociális juttatások 4 százalékos emelését, ami mintegy 6,7 milliárd euró többletköltséget okoz. Bár a baloldali pártok szerint utcára vonulhatnak az emberek, a pénzügyminisztérium ettől nem tart. Már évek óta minden tanévkezdéskor társadalmi konfliktusokat jósol az ellenzék, de ez önmagában még nem okozott nagyobb társadalmi elégedetlenséget. 

Nagy lehet a nézetkülönbség a költségvetési vitában

Ezzel összefüggésben az őszi költségvetési maraton feszültségtelinek ígérkezik. A 2023-as költségvetési törvényjavaslat nem csupán Macron második ciklusának sarkalatos pontja, hanem az első fő kihívása is. Lévén, hogy nem szereztek többséget a parlamentben, októberig tárgyalásokat kell kezdeniük az ellenzékkel, és kénytelenek kompromisszumok árán megegyezni. Az ellenzéki pártok azonban ódzkodnak az együttműködéstől, mivel az elmúlt öt évben nem teljesültek a kéréseik, ráadásul a francia politikai hagyománytól idegen a kisebbségi kormányzás és annak külső támogatása. 

France's President Emmanuel Macron (L) holds next to France's Prime Minister Elisabeth Borne (C) the interministerial crisis unit activated following the violent storms which caused five deaths in Corsica, at the Fort de Bregancon in Bormes-les-Mimosas, southern France, on August 18, 2022. - Brutal storms with winds gusting up to 224 kilometres per hour (140 miles per hour) left five people dead on the French Mediterranean island of Corsica early August 18, 2022, including a 13-year-old girl who was killed when a tree fell onto her campground bungalow, authorities said. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / POOL / AFP)
Fotó: Christophe Simon / AFP

Kiadáscsökkentés helyett

A legfőbb kérdés a támogatáskeresésen túl a finanszírozás lesz. Miután idén több mint 40 milliárd eurót fordítottak a vásárlóerő támogatására, a Pénzügyminisztérium augusztusi előkészítő dokumentuma (az úgynevezett tiré a part) közel 15 milliárd eurós többletkiadást is mutat 2023-ban (az eredeti 2022-es költségvetési javaslathoz képest). Az összeget a különböző minisztériumoknak szánnák, hangsúlyt fektetve a foglalkoztatásra, a szuverén hatalomhoz kapcsolódó szektorokra (honvédelem, belügy, igazságügy, külügy) és az ökológiai átmenetre. 

A többletkiadás azonban ellentétes a stabilitási programmal, amely a kormány ötéves költségvetési előrejelzéseit tartalmazza az Európai Bizottság felé. A dokumentum szerint a közkiadások volumenét 0,6 százalékon tartanák 2024 és 2027 között, hogy 2027-ben 3 százalék alatti államháztartási hiányt érhessenek el (a 2023-as 5 százalékos helyett) – jegyzi meg a Le Monde magazin.