A pénteki kereskedési nap jó részében az euróval és a régiós társakkal szemben is erősödött a forint, fittyet hányva arra a megszokott összefüggésre, hogy a régiós devizák gyengülni szoktak, mikor az eurót adják a dollár ellenében. Pénteken szakadt az euró, ez azonban csak délutánra gyakorolt hatást a magyar fizetőeszköz árfolyamára, miközben a zloty éppen addigra táltosodott meg, a cseh korona pedig fonnyadt maradt.

A szokott mintától való eltérést a közép-európai piacokon helyi hírek magyarázzák, amelyeknek a napi kereskedésen túlnyúlóan is lehet hatásuk.

Check the authenticity of money. húszezres húszezer pénz bankjegy papírpénz MNB kamatdöntés 20000 Hungarian forint banknote in UV light to verify authenticity of the money. Image may contain noise , grains.
Fotó: Jozsef Zoltan Varga / Getty Images

Miközben az euró a nap folyamán 1,032 környékéről majdnem 1,024-ig gyengült a dollár ellen, a délutáni kereskedés feléig a forint erre – szokatlanul viselkedve – nem reagált, és 394,9-ről 391,8-en túlra erősödött, két hónapos csúcsokat tapogatva. Hogy mennyire nem illett a parkettre az, amit csinált, abból is látszott, hogy a forint árfolyama szépen nekibuzdult a régiós társakkal, a zlotyval és a cseh koronával szemben is, amelyek papírformaszerűen követték az euró-dollár kurzust, legalábbis egy darabig, mert aztán a zloty is rakoncátlankodni kezdett.

Az euró-dollár pénteki mozgása

A nemzetközi hírek között volt egy olyan, amely jócskán segíthette a forint különcködését: háromezermilliárd forintos gigaberuházással Magyarországon építi meg legnagyobb európai gyárát a globális piacvezető kínai CATL.

A forint erősödött, majd visszavonult az eurókeresztben

Az euró-dollár árfolyamkeresztben eljöhetett a fordulat, azaz magához térhet az euró – mondta a Világgazdaságnak Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetőjeEgy ilyen várakozás azonban a régióban nem csak a forintnak segített volna, ráadásul pénteken a dollár megint erősödött.

A forint körülbelül délután fél háromig a lengyel zloty ellen is erősödött, holott az utóbbi kaphatott volna támogatást a reggeli végleges júliusi inflációs adatoktól, amelyek mergerősítették a várakozást, hogy a lengyel jegybank folytatja a kamatemeléseket (miközben a cseh központi bank már abbahagyta). Az éves nem 15,5, hanem rekord 15,6 százalék volt, és a fűtési szezonban minden bizonnyal tovább emelkedik – írta jegyzetében Adam Antoniak, az ING szenior közgazdásza.

A zloty végül nagyot ment a korona (és minden egyéb) ellenében

Azonban sok lúd disznót győz, délután újabb lengyel adatok érkeztek, ezeket követően a zloty visszavágott, és a forint és az euró ellenében a reggeli szintjein is túlerősödött, nem is beszélve a bágyatag cseh koronáról.

A lengyel külkereskedelmi és fizetési mérleg is deficitben maradt júniusban, azonban sokkal kevésbé, mint az elemzők várták, vagy mint az előző hónapokban.

 

A külső egyensúlyhiány jelenleg nincs a devizabefektetők radarján

– írta egy másik jegyzetben Antoniak, bár hozzátette, hogy a mérlegek ismét romolhatnak a következő hónapokban.