Tekintettel Csehország nyitottságára, nem reális, hogy az ország önellátó legyen élelmiszerekből, a kormánynak ezért az élelmiszer-ellátás biztonságára kell összpontosítania figyelmét – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön a dél-csehországi Ceské Budejovicében, az Éltető Föld mezőgazdasági kiállítás megnyitóján.

Havelske Market Square In Prague
Fotó: Oscar Gonzalez / AFP

A kormányfő szerint nagyon nehéz megítélni, hogy milyen hatással lesz az orosz–ukrán háború a cseh mezőgazdaságra. Azt viszont valószínűsíti, hogy az országnak hosszú ideig számolnia kell azokkal a kockázatokkal, amelyeket a háború vált ki a világ élelmiszer-ellátásában.

Fiala véleménye szerint Csehország azért sem lehet önellátó élelmiszerekből, mert a hazai termékek sokkal drágábbak lennének az importáruknál.

Erről a vásárlók döntenek azzal, hogy milyen termékeket választanak

– szögezte le Petr Fiala.

A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatásából jól látszik, hogy, hogy 2020-ban Csehország csak három területen – marhahús, tejtermékek és cukor – volt önellátó. Ezen termékek esetében a hazai termelés képes volt több mint száz százalékban kielégíteni a hazai keresletet.

A sajtoknál és a tojásnál az önellátás mértéke 90 százalékos volt,

a kenyereknél azonban kevesebb mint 60 százalékos, a disznóhúsnál 40 százalékos, míg a paradicsomnál 20 százalék alatt volt a mutató.

Václav Klaus volt államfő a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy a jelenlegi példa nélküli drágulás, a kormányok felelőtlen lépéseinek, a hatalmas költségvetési hiányoknak a következménye. „Nem az agrárszektor a felelős a drága élelmiszerekért, hanem a kormányok, amelyek a zöldpolitika elfogadásával óriási költségvetési hiányokról döntöttek, és mindezt tetézte az ukrajnai háború” – fejtette ki véleményét Václav Klaus.

Az Éltető Föld a legnagyobb agrárkiállítás Csehországban,

az utóbbi években átlagban százezren látogatták meg.

Az aszály okozta károk is megjelennek az élelmiszerek árában

Hiába könnyített a környezeti feltételeken az aligha tudják pótolni a tagállamok az ukrán mezőgazdaság háborús veszteségeit. Egész Európában óriási pusztítást hagyott maga után a szárazság és a hőhullámokat lezáró viharok. A rendkívüli nyári időjárás következményei még nem láthatók, de az árak szempontjából nem sok jóval kecsegtetnek. A gazdáknak tanulságos marad 2022: szinte minden ágazatban meg kell küzdeniük a klímaváltozás okozta kihívásokkal.