Németországot, Európa ipari nagyhatalmát meghatározó vállalkozásainak kivonulása fenyegeti. Az autóipari, alkatrészgyártó, vegyipari, acélipari vállalalatok egyszerűen képtelenek már megfizetni a tavaly óta hatszorosára drágult, és napról napra csak újabb csúcsokat döntő energiaszámlát.

Hamburg,/germany,-,February,15,,2019:,Made,In,Germany,-
Fotó: Shutterstock

A villamos energia és a gáz ára az elmúlt két hónap során több mint a duplájára emelkedett. Az egy évre előretekintő határidős áramkontraktus 540 euró megawattóránként – egy évvel korábban mindössze 40 euró volt.

„Németországban az energiainfláció sokkal drámaibb mértékben emelkedik, mint máshol. Attól félek, hogy a német gazdaság fokozatosan »visszaiparosodik«” – mondta a Bloombergnek Ralf Stoffels, a BIW Isolierstoffe Gmbh vezérigazgatója. A cég műanyag alkatrészeket gyárt autókhoz, repülőgépekhez és különböző ipari berendezésekhez.

 

Az orosz gázszállítások elapadása tavaly decemberben és idén márciusban már átmenetileg térdre kényszerített olyan fontos iparágakat, mint az acélgyártás és a műtrágyagyártás. A helyzet a jövő havi szállításra most sokkal rosszabb, mint akkor,

a földgáz ára csütörtökön 241 euróra emelkedett megawattóránként, ami durván tizenegyszer nagyobb, mint ami békeidőben az évnek ebben az időszakában szokásos.

Berlin korlátozta valamelyest a lakossági árakat, az üzleti szektor azonban kénytelen piaci árat fizetni – az emelkedő költségeket pedig értelemszerűen megpróbálja a fogyasztókra áthárítani.

„A nemzetközi piacon versenyező energiaintenzív cégek számára az árak súlyos terhet jelentenek” – kommentálta a helyzetet Matthias Ruch, az Evonik Industries – amely a világ második legnagyobb vegyipari cége – szóvivője. A konglomerátumnak 27 gyára van szerte a világban. A vállalat németországi gázfelhasználásának 40 százalékát már kiváltotta LNG-vel vagy szénnel, és megemelkedett költségei egy részét áthárította a fogyasztókra. A szóvivő szerint náluk a kivonulás egyelőre még nem opció.

Vannak azonban arra utaló jelek, hogy más vállalatoknál már beindult ez a folyamat. Az idei első fél évben a vegyi anyagok importja 27 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a szektor termelése júniusban 8 százalékkal maradt el a decemberi szinttől.

Vagyis a  német vegyipar kevesebbet termel, inkább importál, mert az olcsóbb.

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF előrejelzése szerint Németország a G7-országok közül a legrosszabbul teljesítő lehet az idén, mivel a legkiszolgáltatottabb az orosz gáznak.

 

A legnagyobb európai rézgyártó, a hamburgi székhelyű Aurubis AG szintén igyekszik a minimálisra csökkenteni gázfelhasználását, és megemelkedő költségszintjét elismertetni az árakban – mondta Roland Harings, a cég vezérigazgatója. A cukoripari óriás, a Südzucker vészforgatókönyvekkel készül arra a helyzetre, ha Moszkva teljesen elzárná a gázcsapokat.

A BMW szintén készül a legrosszabbra, a müncheni székhelyű autógyártó konszern 37 gáztüzelésű erőművet üzemeltet szerte az országban, amelyek távhőt és villamos energiát termelnek. A jövőben átállnak majd a helyi energiaszolgáltatókra.

A csomagolóiparban tevékenykedő Delkeskamp Verpackungswerke közölte, hogy bezárja az ország északi részén lévő egyik papírgyárát – nem bírják a magas energiaköltségeket.

BMW main plant Munich
30 June 2022, Bavaria, Munich: The BMW headquarters photographed from the Olympic Tower. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A BMW müncheni gyára. Fotó: Sven Hoppe / AFP

„Ha tovább emelkedik a villany és a gáz ára, akkor átalakul a kontinens gazdasági képe” – mondta Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet közgazdásza. Néhány iparág olyan nyomás alá kerül, hogy kénytelen lesz átgondolni európai temelésének további jövőjét – tette hozzá.