A General Motors, a Toyota Motor, a Volkswagen, valamint több más nagy autógyártó szerint az elektromos autók állami támogatására vonatkozó szabályozás megváltoztatása a legtöbb villanyautót eleve kizárja a vásárlói támogatás igénybevételéből. Az Alliance for Automotive Innovation elnevezésű szakmai szervezet szerint a döntés a 2030-ra tervezett elektromos autó eladások akár fele is veszélybe kerülhet az új szabályozás miatt. 

The New York International Auto Show: Chrysler
Fotó: Kobajasi Jaszuaki / AFP

A vasárnap az amerikai törvényhozás felsőháza által is elfogadott törvénycsomag szigorú feltételek közé szorítja az állami ösztönzők felhasználását, sok modell nem kaphatja meg a 7500 dolláros adóhitelt. Így például 

az autókat Észak-Amerikában kell összeszerelni, ennek kapásból nem felel meg egy csomó az USA-ban forgalmazott modell. Erős korlát az is, hogy a kínai gyártású alkatrészek, részegységek arányát fokozatosan csökkenteni kell, helyettük például amerikai gyártású akkumulátorok kerülhetnek csak a járművekbe. 2023 után így kínai gyártmányú aksikkal szerelt autók után nem jár állami támogatás.  

Az új szabályozás szerint a használt villanyautók vásárlása után 4 ezer dollár adóhitelt lehet igénybe venni. A csomag több milliárd dollár állami támogatás irányoz elő elektromos autók gyártására, s az amerikai postának 3 milliárd dollárt ad villanyautók beszerzésére és a töltőhálózat kiépítésére.  

Korlát az is, hogy a támogatást csak 80 ezer dollár alatti értékű teherautókra, kisbuszokra, illetve városi terepjárókra lehet kérni. A személyautók esetében 55 ezer dollár a határ. A támogatást nem kaphatják meg az évi 300 ezer dollár fölötti jövedelemmel rendelkező háztartások. 

US-AUTThe all-electric F-150 Lightning from Ford is displayed at the Los Angeles Auto Show in Los Angeles, California
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A jogszabálycsomagot maratoni, 16 órás vita után fogadta el a szenátus, minimális többséggel, Kamala Harris alelnök szavazatával. A törvénycsomag bevételnövelő elemei a tervek szerint 739 milliárd dollárt generálnak az Egyesült Államok költségvetésének.

A legfontosabb elemek között szerepel a 15 százalékos minimális társasági bevezetése, a felírásköteles gyógyszerek árazási reformja, amelynek része, hogy az állami egészségügyi szolgáltató ártárgyalásra kötelezheti a nagy gyógyszergyártó vállalatokat bizonyos készítmények esetében. 

A költségvetési bevételek növelésének elemei között szerepel az adóbehajtás végrehajtásának hatékonyabbá tétele is. A jogszabály 433 milliárd dollár kiadással is jár. Ennek egyik eleme a 369 milliárdos energiabiztonsági és klímaváltozás elleni törvény, a másik pedig az egészségügyi ellátás kiterjesztéséről szóló jogszabály.