Maratoni, 16 órás szavazási procedúra után elfogadta a gazdasági kiigazító, bevételnövelő törvénycsomagot az amerikai törvényhozás felsőháza.

A szenátus a lehető legszűkebb többséggel tudta elfogadni a jogszabályt.

Miután a törvény mellett és ellene is 50-50 szavazat érkezett, Kamala Harris alelnök támogató voksa hozta meg a demokraták sikerét. A döntéssel megnyílt az út, hogy a képviselőház is megvitassa a költségvetési kiadásokat és az inflációt egyszerre csökkenteni hivatott, heves vitákat gerjesztő csomagot.

A törvénycsomagról a republikánusok kezdeményezésére tartott részletes szavazást a szenátus, gyakorlatilag pontról pontra mentek végig a módosító javaslatokon. Emiatt a maratoni hosszúságú ülésen az utolsó pillanatban is módosult a jogszabály tartalma. Például kikerült belőle az inzulinkészítményekre vonatkozó teljes ársapka, amit egyébként a szenátus demokrata eljárási felügyelője, Elizabeth MacDonough is kifogásolt.

Az utolsó pillanatig kérdéses volt az elleni törvénycsomag elfogadása is, mivel több demokrata szenátor is feltételekhez kötötte támogatását.

Fotó: Daniel Slim

A törvényjavaslat vitája előtt a republikánusok teljes ellenállást hirdettek, mondván, minden erejükkel az elfogadása ellen lépnek fel, ennek volt része a részletes szavazási eljárás (az úgynevezett vote-a-rama). Bill Haggerty, Tennessee állam szenátora egy sajtónyilatkozatban azzal érvelt, hogy álláspontja szerint a törvénycsomag nem csökkenti érdemben az inflációt, hiszen az üzemanyagok ára ezután is magas marad.

A törvénycsomag bevételnövelő elemei a tervek szerint 739 milliárd dollárt generálnak az Egyesült Államok költségvetésének, ezért nevezik adóügyi törvénynek is.

A legfontosabb elemek között szerepel a 15 százalékos minimális társasági bevezetése, a felírásköteles gyógyszerek árazási reformja, amelynek része, hogy az állami egészségügyi szolgáltató ártárgyalásra kötelezheti a nagy gyógyszergyártó vállalatokat bizonyos készítmények esetében. A költségvetési bevételek növelésének elemei között szerepel az adóbehajtás végrehajtásának hatékonyabbá tétele is.

Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A jogszabály 433 milliárd dollár kiadással is jár majd. Ennek egyik eleme a 369 milliárdos energiabiztonsági és klímaváltozás elleni törvény, a másik pedig az egészségügyi ellátás kiterjesztéséről szóló jogszabály.

A képviselőház a szenátusi elfogadás után már a héten, várhatóan pénteken tárgyalhatja a jogszabálycsomagot.