Nem engedik be a továbbiakban Kínába a Tajvanra utaló "Kínai Köztársaságból" származóként címkézett termékeket – értesült a Bloomberg pénteken. Peking szerint ugyanis ez a megjelölés arra utal, mintha Tajvan nem lenne a Kínai Népköztársaság része.

Made,In,Taiwan
Fotó: Shutterstock

Az amerikai hírügynökség szerint az intézkedés alapjául szolgáló jogszabályt ugyan már 2015-ben elfogadták, 

ám egészen e hétig, azaz Nancy Pelosi amerikai házelnök nagy port felvert tajpeji látogatásáig nem hajtották végre szigorúan.

A Bloomberg forrásai szerint, ha a vállalatok nem címkézik át a szállítmányokat, a termékeket akár el is kobozhatják. Az intézkedés hatása ugyanakkor várhatóan szerény lesz, mivel a cégek valószínűleg gyorsan átírják a címkézést – tették hozzá.

Ha ugyanis nem tennének eleget a pekingi előírásnak, az a szigetország elevenébe vágna, hiszen Tajvan egyike azon kevés országnak, amelyek Kínába irányuló exportja messze – ez esetben egészen pontosan 172 milliárd dollárral - meghaladja az onnan származó importot.

Ugyanakkor Tajvannak is vannak adui, mivel nagy testvére rászorul a szigeten gyártott félvezetőkre.

Kína egyébként Tajvan legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú 2021-ben 26 százalékkal, 328,3 milliárd dollárra nőtt.

A tajvani gazdasági minisztérium egyik tisztviselője a hírügynökségnek elmondta, hogy bár a héten egyre több vállalat jelezte a szigetország hatóságainak a címkézési problémát, a kormánynak nincs tudomása olyan tajvani szállítmányról, amelyet a kínai vámhatóságok a címkézés miatt lefoglaltak volna.

Kína - katonai jelenlétének drámai erősítése mellett Tajvan közelében - ugyanakkor a ezen a héten felfüggesztett már néhány tajvani hal- és gyümölcsszállítmányt, arra hivatkozva, hogy túlzott mértékű növényvédőszer-maradványokat észleltek bennük. Az építőiparban használt természetes homok exportját is betiltották.

A Nikkei Asia pénteken korábban arról számolt be, hogy az Apple beszállítójának, a Pegatron Corpnak a dél-kínai Szucsouban található telephelyére érkező szállítmányok elakadtak a határon a címkézési előírások ellenőrzése miatt. 

A vállalat azonban közölte, hogy nem volt fennakadás a szállításokban.

Kína lesújt Pelosira, szankciókat vetnek ki a házelnökre és családjára

A tajvani látogatást nem hagyja szó nélkül Peking.