Közélet

Kína lesújt Pelosira, szankciókat vetnek ki a házelnökre és családjára

A tajvani látogatást nem hagyja szó nélkül Peking.

Szankciókat vet ki Nancy Pelosira, az amerikai képviselőház elnökére Kína. Erről a kínai külügyminisztérium adott ki közleményt, miután kedden Tajvanon járt a házelnök, alaposan felbőszítve ezzel Pekinget. A közleményben nem részletezték, hogy pontosan mivel sújtják majd Pelosit, de azt kiemelték, hogy közvetlen családtagjaira is érvényes lesz – írja a Bloomberg. 

Pelosi távozott, a feszültség maradt Tajvanon

A sziget blokádja súlyosan érintené a globális ellátási láncokat.

Nancy Pelosi volt a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az elmúlt 25 évben Tajvanon járt és egyben a legmagasabb rangú politikus, akit kínai szankciók érintenek. Tavaly egyébként Michael Pompeót, az USA korábbi külügyminiszterét is szankcionálták, miután Tajvant független országként jellemezte. 

SEOUL, SOUTH KOREA - AUGUST 04: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "YOUNG-HO LEE/ SIPA / POOL" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) US House Speaker Nancy Pelosi meets Speaker of the National Assembly of South Korea Kim Jin-pyo (not seen) at National Assembly in Seoul, South Korea on August 04, 2022. Young-Ho Lee / Sipa/ Pool / Anadolu Agency (Photo by Young-Ho Lee / Sipa/ Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Young-Ho Lee / Anadolu Agency via AFP

Pompeót – és még a Trump-kormányzat több másik tagját – is rátették a listára, amely szerint nem léphetnek be Kínába, Hongkongba és Makaóba és nem is köthetnek üzletet semmilyen kínai vállalkozással. Valószínűleg Nancy Pelosi esetében is hasonló tiltásokra kell számítani. 

Pelosi távozása óta sem csillapodik a feszültség a térségben. Kína csütörtökön nagyszabású hadgyakorlatba kezdett a tajvani sziget körül, gyakorlatilag körbezárva azt. Pénteken pedig rakétákat is kilőttek a szigetnél, de ezek a tengerbe csapódtak be. 

 

 

Tajvan szankció Kína konfliktus Pelosi
Kapcsolódó cikkek